Pregled bibliografske jedinice broj: 675618
Određivanje udjela β-glukana u domaćim sortama pivarskoga ječma
Određivanje udjela β-glukana u domaćim sortama pivarskoga ječma, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675618 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela β-glukana u domaćim sortama
pivarskoga ječma
(Determination of β-glucans content in domestic
varieties of malting barley)
Autori
Gagula, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.04
Godina
2013
Stranica
38
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
ječam ; sorte ječma ; β -glukan ; slad
(barley ; barley varieties ; β-glucan ; malt)
Sažetak
U radu je ispitivan udjel β-glukana u domaćim sortama ječma s posebnim osvrtom na preporučene vrijednosti sladarske i pivarske industrije. Uzorci sorti su prikupljeni kao striktno pivarske (B), striktno stočne (F) i kao tzv. kombinirane sorte (BF) koje se mogu koristiti i za slađenje i za druge namjene, sa tri lokacije (Slavonski brod, Tovarnik i Osijek). Ukupno je ispitano 12 sorti. Dobiveni rezultati pokazuju da je većina ispitivanih sorti (s obzirom na udjel β-glukana) bila u okviru preporučenih vrijednosti ili malo iznad. Rezultati također ukazuju da se sorte vrlo jasno razvrstavaju u određene grupe (B, F, BF), te da faktor sorta utječe, dok faktor lokacija ne utječe statistički značajno (p < 0, 05) na udjel β- glukana. Nadalje, rezultati pokazuju da u ukupnom ispitivanom sortimentu postoje domaće sorte koje imaju odlične ili vrlo dobre vrijednosti za β - glukan (Gazda, Barun) u komparaciji sa standardima (njemačke sorte Vanessa i Tiffany). Dobiveni rezultati mogu biti podloga za daljnja istraživanja selekcionarima ječma pri nastavku sortnih pokusa s ciljem oplemenjivanja sorti, ali i tehnolozima u sladarstvu za odabir pogodnih sorti za proizvodnju pivarskog slada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek