Pregled bibliografske jedinice broj: 675566
Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu
Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni
Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i
zearalenona u sladu
(Impact of Fusarium graminearum Contamination
Levels of Barley on Deoxynivalenol and
Zearalenone in Malt)
Autori
Ivanović, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.04
Godina
2013
Stranica
33
Mentor
Krstanović, Vinko
Ključne riječi
ječam ; Fusarium graminearum ; slađenje ; deoksinivalenol ; zearalenon
(barley ; Fusarium graminearum ; malting ; deoxynivalenol ; zearalenone)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) i zearalenona (ZEA) u gotovom sladu. Također je razmatran utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a i ZEA. Provedeno je mikroslađenje uzoraka ječma s različitim početnim stupnjem kontaminacije s plijesni F. graminearum (0, 10 i 20%). Mikrobiološke i toksikološke analize provedene su u uzorcima neslađenog ječma, zelenog slada te suhog slada, pri čemu je određivan udjel zrna kontaminiranog s navedenom plijesni i koncentracija mikotoksina. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj kontaminacije značajno smanjio. Nadalje, rezultati ukazuju na zaključak da ječam većeg početnog stupnja kontaminacije s plijesni F. graminearum rezultira sladom koji je više kontaminiran mikotoksinima. Najveće koncentracije DON-a određene su u uzorcima klice/korjenčića, dok su najveće koncentracije ZEA određene u suhom sladu
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vinko Krstanović
(mentor)