Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675566

Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu


Ivanović, Luka
Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu
(Impact of Fusarium graminearum Contamination Levels of Barley on Deoxynivalenol and Zearalenone in Malt)

Autori
Ivanović, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.04

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Krstanović, Vinko

Ključne riječi
ječam ; Fusarium graminearum ; slađenje ; deoksinivalenol ; zearalenon
(barley ; Fusarium graminearum ; malting ; deoxynivalenol ; zearalenone)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola (DON-a) i zearalenona (ZEA) u gotovom sladu. Također je razmatran utjecaj pojedinih tehnoloških operacija tijekom procesa proizvodnje slada na razvoj ispitivane plijesni i njezine sposobnosti sinteze DON-a i ZEA. Provedeno je mikroslađenje uzoraka ječma s različitim početnim stupnjem kontaminacije s plijesni F. graminearum (0, 10 i 20%). Mikrobiološke i toksikološke analize provedene su u uzorcima neslađenog ječma, zelenog slada te suhog slada, pri čemu je određivan udjel zrna kontaminiranog s navedenom plijesni i koncentracija mikotoksina. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveća proliferacija plijesni dogodila tijekom faze močenja i klijanja zrna, dok se tijekom faze sušenja stupanj kontaminacije značajno smanjio. Nadalje, rezultati ukazuju na zaključak da ječam većeg početnog stupnja kontaminacije s plijesni F. graminearum rezultira sladom koji je više kontaminiran mikotoksinima. Najveće koncentracije DON-a određene su u uzorcima klice/korjenčića, dok su najveće koncentracije ZEA određene u suhom sladu

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vinko Krstanović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ivanović, Luka
Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ivanović, L. (2013) 'Utjecaj stupnja kontaminacije ječma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivanovi\'{c}, Luka}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {je\v{c}am, Fusarium graminearum, sla\djenje, deoksinivalenol, zearalenon}, title = {Utjecaj stupnja kontaminacije je\v{c}ma s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola i zearalenona u sladu}, keyword = {je\v{c}am, Fusarium graminearum, sla\djenje, deoksinivalenol, zearalenon}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivanovi\'{c}, Luka}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {barley, Fusarium graminearum, malting, deoxynivalenol, zearalenone}, title = {Impact of Fusarium graminearum Contamination Levels of Barley on Deoxynivalenol and Zearalenone in Malt}, keyword = {barley, Fusarium graminearum, malting, deoxynivalenol, zearalenone}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font