Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675459

Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena


Janžić, Katarina
Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena, 2013., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 675459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena
(Surfactants as stabilizers of emulsions and foams)

Autori
Janžić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2013

Stranica
32

Mentor
Papić, Sanja

Ključne riječi
emulzije; tipovi emulzija; razrušavanje emulzija; pjene/odpjenjivanje; stabilizacijski efekti
(emulsions; emulsion types; breakdown of emulsions; foams; defoaming; stabilizing effects)

Sažetak
Tenzidi ili površinski aktivne tvari su organski spojevi s najmanje jednom hidrofilnom i jednom hidrofobnom grupom u molekuli. Osnovna površinski aktivna svojstva koja pokazuju tenzidi su: močenje, pjenjenje/odpjenjivanje, emulgiranje/deemulgiranje, disperzija/agregacija krutina, topljivost i solubilizacija, adsorpcija, micelizacija, detergencija (koja je složena kombinacija nekoliko prethodno navedenih svojstava) i sinergistička interakcija s drugim tenzidima. Ovaj rad naglašava važnost primjene emulzija i pjena na mnogim područjima i objašnjava ulogu tenzida u njihovoj stabilizaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125-1253092-1981 - Obrada otpadnih voda naprednim oksidacijskim tehnologijama (Papić, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Papić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janžić, Katarina
Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena, 2013., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Janžić, K. (2013) 'Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jan\v{z}i\'{c}, Katarina}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {emulzije, tipovi emulzija, razru\v{s}avanje emulzija, pjene/odpjenjivanje, stabilizacijski efekti}, title = {Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena}, keyword = {emulzije, tipovi emulzija, razru\v{s}avanje emulzija, pjene/odpjenjivanje, stabilizacijski efekti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jan\v{z}i\'{c}, Katarina}, year = {2013}, pages = {32}, keywords = {emulsions, emulsion types, breakdown of emulsions, foams, defoaming, stabilizing effects}, title = {Surfactants as stabilizers of emulsions and foams}, keyword = {emulsions, emulsion types, breakdown of emulsions, foams, defoaming, stabilizing effects}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font