Pregled bibliografske jedinice broj: 675406
Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka
Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i
bosiljka
(Antioxidant activity of basil, cinnamon and
rosemary)
Autori
Ižaković, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.10
Godina
2013
Stranica
26
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
bosiljak ; cimet ; ružmarin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost
(basil ; cinnamon ; rosemary ; polyphenol content ; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: bosiljka, cimeta i ružmarina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imao je cimet (2, 894 g/kg), a najmanji bosiljak (1, 380 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imao cimet (26, 148 i 35, 748 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju basil (14, 858 i 24, 899 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek