Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675406

Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka


Ižaković, Maja
Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka
(Antioxidant activity of basil, cinnamon and rosemary)

Autori
Ižaković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.10

Godina
2013

Stranica
26

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
bosiljak ; cimet ; ružmarin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost
(basil ; cinnamon ; rosemary ; polyphenol content ; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: bosiljka, cimeta i ružmarina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imao je cimet (2, 894 g/kg), a najmanji bosiljak (1, 380 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imao cimet (26, 148 i 35, 748 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju basil (14, 858 i 24, 899 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Avatar Url Maja Ižaković (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ižaković, Maja
Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ižaković, M. (2013) 'Antioksidativna aktivnost ružmarina, cimeta i bosiljka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{z}akovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {26}, keywords = {bosiljak, cimet, ru\v{z}marin, udio polifenola, antioksidativna aktivnost}, title = {Antioksidativna aktivnost ru\v{z}marina, cimeta i bosiljka}, keyword = {bosiljak, cimet, ru\v{z}marin, udio polifenola, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{z}akovi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {26}, keywords = {basil, cinnamon, rosemary, polyphenol content, antioxidant activity}, title = {Antioxidant activity of basil, cinnamon and rosemary}, keyword = {basil, cinnamon, rosemary, polyphenol content, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font