Pregled bibliografske jedinice broj: 675393
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana
i peršina
(Antioxidant activity of thyme, marjoram, parsley)
Autori
Marcikić, Božena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.10
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
majčina dušica ; mažuran ; peršin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost
(thyme ; marjoram ; parsley ; polyphenol content ; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: majčine dušice, mažuran i peršina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imala je majčina dušica (2, 462 g/kg), a najmanji peršin (0, 615 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imala majčina dušica (13, 234 i 33, 414 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju peršin (5, 391 i 5, 559 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)