Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675393

Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina


Marcikić, Božena
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina
(Antioxidant activity of thyme, marjoram, parsley)

Autori
Marcikić, Božena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.10

Godina
2013

Stranica
24

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
majčina dušica ; mažuran ; peršin ; udio polifenola ; antioksidativna aktivnost
(thyme ; marjoram ; parsley ; polyphenol content ; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti udio polifenola i antioksidativnu aktivnost odabranih suhih začina: majčine dušice, mažuran i peršina. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom DPPH i ABTS metode. Najveći udio polifenola imala je majčina dušica (2, 462 g/kg), a najmanji peršin (0, 615 g/kg). Najveću antioksidativnu aktivnost također je imala majčina dušica (13, 234 i 33, 414 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom), a najmanju peršin (5, 391 i 5, 559 μmol TE/100 g, određenu DPPH i ABTS metodom). Razlika u antioksidativnoj aktivnosti određene DPPH i ABTS metodom posljedica je razlike u reaktivnosti antioksidanasa s primijenjenim sintetskim slobodnim radikalima. Određena je ovisnost između udjela polifenola i antioksidativne aktivnosti te je utvrđeno na temelju visokog koeficijenta korelacije da antioksidativna aktivnost ovisi o udjelu polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marcikić, Božena
Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marcikić, B. (2013) 'Antioksidativna aktivnost majčine dušice, mažurana i peršina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marciki\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {maj\v{c}ina du\v{s}ica, ma\v{z}uran, per\v{s}in, udio polifenola, antioksidativna aktivnost}, title = {Antioksidativna aktivnost maj\v{c}ine du\v{s}ice, ma\v{z}urana i per\v{s}ina}, keyword = {maj\v{c}ina du\v{s}ica, ma\v{z}uran, per\v{s}in, udio polifenola, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marciki\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {thyme, marjoram, parsley, polyphenol content, antioxidant activity}, title = {Antioxidant activity of thyme, marjoram, parsley}, keyword = {thyme, marjoram, parsley, polyphenol content, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font