Pregled bibliografske jedinice broj: 675381
Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna
Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675381 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost odabranih vrsta brašna
(Antioxidant activity of selected types of flours)
Autori
Resiga, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.10
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost ; DPPH ; ABTS ; brašno
(antioxidant activity ; DPPH ; ABTS ; flour)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bila je usporedba antioksidativne aktivnosti različitih vrsta brašna (raž, ječam, heljda, žuti kukuruz i bijeli kukuruz) određena DPPH i ABTS metodom. Antioksidativna aktivnosti određena u ekstraktima brašna DPPH metodom je u rasponu od 20, 92 do 58, 95 μmol TE/100g i u rasponu od 54, 91 do 95, 32 μmol TE/100g za ABTS metodu. Najniža antioksidativna aktivnost određena je u žutom i bijelom kukuruzu. Najveću antioksidativnu aktivnost ima ječam, 58, 95 μmol TE/100g (DPPH metoda) te heljda, 95, 32 μmol TE/100g (ABTS metoda). Određivanje antioksidativne aktivnosti je također provedeno „QUENCHER“ metodom koja se zasniva na korištenju slobodnih radikala direktno u uzorcima, bez prethodne ekstrakcije. Uspoređene su vrijednosti antioksidativne aktivnosti dobivene u ekstraktima i direktno iz uzoraka. Uglavnom je antioksidativna aktivnost veća kada je primijenjena „QUENCHER“ metoda. Antioksidativna aktivnost određena ABTS metodom je veća u usporedbi sa DPPH antioksidativnom aktivnosti (neovisno o pripremi uzorka) vjerojatno zbog veće selektivnosti DPPH slobodnih radikala. Određene su i EC50 i ARP vrijednosti. Veća EC50 vrijednost određena je DPPH metodom. Niža EC50 vrijednost znači da je ARP vrijednost veća. Najnižu EC50 vrijednost imalo je heljdino brašno (5, 89 mg i 17, 38 mg za ABTS i DPPH metodu), odnosno najveću ARP vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)