Pregled bibliografske jedinice broj: 675351
Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim
proizvodima
(Vitamin E: stability and importance in food
products)
Autori
Dominković, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2012
Stranica
22
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
vitamin E ; antioksidativno djelovanje ; stabilnost u prehrambenim proizvodima
(vitamin E ; antioxidant activity ; stability in food products)
Sažetak
Vitamin E pripada grupi vitamina topljivih u mastima, a čini ga čitava grupa spojeva koju nazivamo tokoferolima. Najaktivniji je α- tokoferol koji ima najveću nutritivnu i biološku vrijednost. Glavna uloga vitamina E je antioksidativni učinak, odnosno sudjeluje u zaštiti od djelovanja slobodnih radikala. Tijekom obrade hrana je izložena destruktivnim utjecajima kisika, svjetlosti, topline, i metalnih iona. Stoga, obranena i procesirana hrana ima manju količinu vitamina E u odnosu na svježe namirnice. Skladištenje sirove i prerađene hrane može imati značajan utjecaj na smanjenje sadržaja vitamina E. Metode pakiranja i korišteni materijali, vrijeme i temperatura skladištenja, svojstva hrane i njena podložnost lipidnoj oksidaciji, dostupnost prirodnih ili sintetičkih antioksidanasa u hrani, kao i mnogi drugi čimbenici igraju važnu ulogu na stabilnost vitamina E tijekom skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)