Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675351

Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima


Dominković, Marina
Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima
(Vitamin E: stability and importance in food products)

Autori
Dominković, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.10

Godina
2012

Stranica
22

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
vitamin E ; antioksidativno djelovanje ; stabilnost u prehrambenim proizvodima
(vitamin E ; antioxidant activity ; stability in food products)

Sažetak
Vitamin E pripada grupi vitamina topljivih u mastima, a čini ga čitava grupa spojeva koju nazivamo tokoferolima. Najaktivniji je α- tokoferol koji ima najveću nutritivnu i biološku vrijednost. Glavna uloga vitamina E je antioksidativni učinak, odnosno sudjeluje u zaštiti od djelovanja slobodnih radikala. Tijekom obrade hrana je izložena destruktivnim utjecajima kisika, svjetlosti, topline, i metalnih iona. Stoga, obranena i procesirana hrana ima manju količinu vitamina E u odnosu na svježe namirnice. Skladištenje sirove i prerađene hrane može imati značajan utjecaj na smanjenje sadržaja vitamina E. Metode pakiranja i korišteni materijali, vrijeme i temperatura skladištenja, svojstva hrane i njena podložnost lipidnoj oksidaciji, dostupnost prirodnih ili sintetičkih antioksidanasa u hrani, kao i mnogi drugi čimbenici igraju važnu ulogu na stabilnost vitamina E tijekom skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Dominković, Marina
Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dominković, M. (2012) 'Vitamin E: stabilnost i važnost u prehrambenim proizvodima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dominkovi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {vitamin E, antioksidativno djelovanje, stabilnost u prehrambenim proizvodima}, title = {Vitamin E: stabilnost i va\v{z}nost u prehrambenim proizvodima}, keyword = {vitamin E, antioksidativno djelovanje, stabilnost u prehrambenim proizvodima}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dominkovi\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {vitamin E, antioxidant activity, stability in food products}, title = {Vitamin E: stability and importance in food products}, keyword = {vitamin E, antioxidant activity, stability in food products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font