Pregled bibliografske jedinice broj: 675334
Stabilnost vitamina C tijekom procesiranja hrane
Stabilnost vitamina C tijekom procesiranja hrane, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost vitamina C tijekom procesiranja hrane
(Vitamin C stability during food processing)
Autori
Šelo, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.09
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
vitamin C ; izvori ; uloga ; stabilnost ; procesiranje
(vitamin C ; sources ; function ; stability ; processing)
Sažetak
Vitamin C (askorbinska kiselina) spada u grupu vitamina topljivih u vodi i vitamina s koenzimatskim djelovanjem. Askorbinska kiselina je kristalinični šećer kojeg može sintetizirati većina organizama (osim ljudi i nekih ptica) iz D glukoze ili D-galaktoze. Po svojoj strukturi, askorbinska kiselina je ketolakton sa šest ugljikovih atoma. U organizmu reverzibilno oksidira do dehidroaskorbinske kiseline, koja posjeduje potpunu vitaminsku aktivnost. Na zraku je izuzetno nestabilna i lako gubi svojstva tijekom procesiranja i skladištenja. Podložna je oksidaciji, posebno na zraku i pod utjecajem lužina, željeza i bakra. Askorbinska kiselina je snažan antioksidans. Bogat i najvažniji izvor vitamina C u prehrani je različito voće i povrće (citrusi, šipak, paprika, jagode, brokula, rajčice i lisnato zeleno povrće). U manjim količinama sadrže ga mlijeko i životinjska tkiva. Smatra se da se od ukupne količine vitamina C u hrani apsorbira oko 85%. S obzirom da je vitamin C vrlo nestabilan, potrebno je tijekom procesiranja i skladištenja voditi računa da se osiguraju uvjeti pod kojima bi došlo do što manje degradacije vitamina C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek