Pregled bibliografske jedinice broj: 675320
Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda
Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih
proizvoda
(Influence of carbohydrates on the quality of food
products)
Autori
Karzalko, Sabina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.02
Godina
2012
Stranica
21
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
ugljikohidrati ; funkcionalna svojstva ; boja ; aroma ; tekstura
(carbohydrates ; functional properties ; colour ; aroma ; texture)
Sažetak
Ugljikohidrati su jedan od glavnih prehrambenih sastojaka. Ova kategorija sastojaka uključuje šećere, škrob i vlakna. Ugljikohidrati se mogu klasificirani kao jednostavni ili složeni. Primarna funkcija ugljikohidrata je osigurati energiju tijelu, ali imaju i široku primjenu u prehrambenoj industriji. Ugljikohidrati u hrani imaju odrenena funkcionalna svojstva kroz koja utječu najvećim djelom na teksturu prehrambenih proizvoda. Također, kroz čitav niz interakcija sa drugim sastojcima hrane utječu na boju i aromu proizvoda. Vrlo često se koriste za enkapsulaciju tvari boje i arome kako bi se ta svojstva što duže očuvala tijekom skladištenja. Ukupno gledano, ugljikohidrati imaju vrlo velik i značajan utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda, te je neophodno postići uvjete kroz koje pozitivna svojstva ugljikohidrata dolaze do izražaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)