Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675320

Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda


Karzalko, Sabina
Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675320 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda
(Influence of carbohydrates on the quality of food products)

Autori
Karzalko, Sabina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.02

Godina
2012

Stranica
21

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
ugljikohidrati ; funkcionalna svojstva ; boja ; aroma ; tekstura
(carbohydrates ; functional properties ; colour ; aroma ; texture)

Sažetak
Ugljikohidrati su jedan od glavnih prehrambenih sastojaka. Ova kategorija sastojaka uključuje šećere, škrob i vlakna. Ugljikohidrati se mogu klasificirani kao jednostavni ili složeni. Primarna funkcija ugljikohidrata je osigurati energiju tijelu, ali imaju i široku primjenu u prehrambenoj industriji. Ugljikohidrati u hrani imaju odrenena funkcionalna svojstva kroz koja utječu najvećim djelom na teksturu prehrambenih proizvoda. Također, kroz čitav niz interakcija sa drugim sastojcima hrane utječu na boju i aromu proizvoda. Vrlo često se koriste za enkapsulaciju tvari boje i arome kako bi se ta svojstva što duže očuvala tijekom skladištenja. Ukupno gledano, ugljikohidrati imaju vrlo velik i značajan utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda, te je neophodno postići uvjete kroz koje pozitivna svojstva ugljikohidrata dolaze do izražaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Karzalko, Sabina
Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Karzalko, S. (2012) 'Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karzalko, Sabina}, year = {2012}, pages = {21}, keywords = {ugljikohidrati, funkcionalna svojstva, boja, aroma, tekstura}, title = {Utjecaj ugljikohidrata na kvalitetu prehrambenih proizvoda}, keyword = {ugljikohidrati, funkcionalna svojstva, boja, aroma, tekstura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karzalko, Sabina}, year = {2012}, pages = {21}, keywords = {carbohydrates, functional properties, colour, aroma, texture}, title = {Influence of carbohydrates on the quality of food products}, keyword = {carbohydrates, functional properties, colour, aroma, texture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font