Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675297

Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata


Tadić, Maja
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata
(Comparison of the antioxidant activity of dry leaves of green, yellow and black tea and their extracts)

Autori
Tadić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.04

Godina
2013

Stranica
56

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
ekstrakti čajeva ; suhi listići čajeva ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; boja
(tea extracts ; dry tea leaves ; phenols ; antioxidant activity ; color)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj veličine čestica zelenog, žutog i crnog čaja (listići čaja i usitnjeni čaj) i ekstrakcijskog otapala na udio fenola, flavonoida, kondenziranih tanina, boju i antioksidativnu aktivnost. Najveći udio fenola (3, 823, 4, 226 i 6, 829 g/kg za zeleni, crni i žuti čaj) odrenen je ekstraktima dobivenim zakiseljenim metanola usitnjenih listića čajeva. Primjenom metanola kao ekstrakcijskog otapala udio fenola se smanjivao redom žuti > zeleni > crni čaj, a primjenom zakiseljenog metanola udio fenola se smanjivao redom žuti > crni > zeleni čaj, bez obzira na veličinu čestica čajeva za ekstrakciju. Udio flavonoida i kondenziranih tanina pratio je tendenciju udjela fenola. Najveće vrijednosti antioksidativne aktivnosti su odrenene u ekstraktima dobivenim ekstrakcijom sa zakiseljenim metanolom usitnjenih uzoraka, bez obzira na metodu odrenivanja (DPPH i ABTS). U radu je korištena za odrenivanje antioksidativne aktivnosti i „QUENCHER“ metoda kod koje se direktno suhi uzorak hrane tretira slobodnim radikalima (DPPH i ABTS). Rezultati antioksidativne aktivnosti „QUENCHER“ metode su usporeneni s rezultatima dobivenim nakon ekstrakcije sa zakiseljenim metanolom. Veće vrijednosti antioksidativne aktivnosti odrenene su u zelenom i žutom čaju primjenom „QUENCHER“ metode, za razliku od crnog čaja gdje je veća antioksidativna aktivnost odrenena u ekstraktu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Avatar Url Maja Tadić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Tadić, Maja
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tadić, M. (2013) 'Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {56}, keywords = {ekstrakti \v{c}ajeva, suhi listi\'{c}i \v{c}ajeva, fenoli, antioksidativna aktivnost, boja}, title = {Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listi\'{c}a zelenog, \v{z}utog i crnog \v{c}aja i njihovih ekstrakata}, keyword = {ekstrakti \v{c}ajeva, suhi listi\'{c}i \v{c}ajeva, fenoli, antioksidativna aktivnost, boja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tadi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {56}, keywords = {tea extracts, dry tea leaves, phenols, antioxidant activity, color}, title = {Comparison of the antioxidant activity of dry leaves of green, yellow and black tea and their extracts}, keyword = {tea extracts, dry tea leaves, phenols, antioxidant activity, color}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font