Pregled bibliografske jedinice broj: 675297
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba antioksidativne aktivnosti suhih listića
zelenog, žutog i crnog čaja i njihovih ekstrakata
(Comparison of the antioxidant activity of dry
leaves of green, yellow and black tea and their
extracts)
Autori
Tadić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.04
Godina
2013
Stranica
56
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
ekstrakti čajeva ; suhi listići čajeva ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; boja
(tea extracts ; dry tea leaves ; phenols ; antioxidant activity ; color)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj veličine čestica zelenog, žutog i crnog čaja (listići čaja i usitnjeni čaj) i ekstrakcijskog otapala na udio fenola, flavonoida, kondenziranih tanina, boju i antioksidativnu aktivnost. Najveći udio fenola (3, 823, 4, 226 i 6, 829 g/kg za zeleni, crni i žuti čaj) odrenen je ekstraktima dobivenim zakiseljenim metanola usitnjenih listića čajeva. Primjenom metanola kao ekstrakcijskog otapala udio fenola se smanjivao redom žuti > zeleni > crni čaj, a primjenom zakiseljenog metanola udio fenola se smanjivao redom žuti > crni > zeleni čaj, bez obzira na veličinu čestica čajeva za ekstrakciju. Udio flavonoida i kondenziranih tanina pratio je tendenciju udjela fenola. Najveće vrijednosti antioksidativne aktivnosti su odrenene u ekstraktima dobivenim ekstrakcijom sa zakiseljenim metanolom usitnjenih uzoraka, bez obzira na metodu odrenivanja (DPPH i ABTS). U radu je korištena za odrenivanje antioksidativne aktivnosti i „QUENCHER“ metoda kod koje se direktno suhi uzorak hrane tretira slobodnim radikalima (DPPH i ABTS). Rezultati antioksidativne aktivnosti „QUENCHER“ metode su usporeneni s rezultatima dobivenim nakon ekstrakcije sa zakiseljenim metanolom. Veće vrijednosti antioksidativne aktivnosti odrenene su u zelenom i žutom čaju primjenom „QUENCHER“ metode, za razliku od crnog čaja gdje je veća antioksidativna aktivnost odrenena u ekstraktu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek