Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675166

Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta


Dijana Petrić
Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 675166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta
(Comparison of fermentation characteristics of two brewer's yeast in wort with different gravity)

Autori
Dijana Petrić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2013

Stranica
50

Mentor
Ivančić-Šantek, Mirela

Ključne riječi
sladovina s vrlo visokim udjelom ekstrakta; pivo; pivski kvasac; kisik; fermentacija
(high-gravity wort; beer; brewer's yeast; oxygen; fermentation)

Sažetak
Postupak proizvodnje piva sa sladovinom s visokim udjelom ekstrakta postao je atraktivna alternativa tradicijskom postupku proizvodnje zbog ekonomske isplativosti i kvalitete proizvedenog piva. Međutim većina pivskih kvasaca u sladovini s visokim udjelom ekstrakta raste slabije, fermentacije su spore i zaostaju neprevreli fermentabilni ugljikohidrati. U ovom radu proučavane su fermentacijske karakteristike dva soja pivskog kvasca, 12-2 i WT tijekom fermentacije sladovine s različitim sadržajem ekstrakta. Soj 12-2 dobiven evolucijskim inženjerstvom iz roditeljskog soja WT koji se koristi u komercijalnoj proizvodnji lager piva. Tijekom fermentacije sladovine s 25 % ekstrakta soj 12-2 je brže fermentirao fermentabilne ugljikohidrate, postigao veći stupanj prevrenja sladovine i povećao prinos etanola. Soj 12-2 brže je fermentirao sladovinu s 18 % ekstrakta i proizveo 1, 74 % (vol/vol) etanola više u odnosu na soj WT. Produženom aeracijom sladovine s vrlo visokim udjelom ekstrakta tijekom fermentacije sa sojem 12-2 postignut je veći stupanj prevrenja. Količina utrošenog slobodnog amino dušika se smanjivala s povećanjem sadržaje ekstrakta u sladovini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirela Ivančić Šantek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dijana Petrić
Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dijana Petrić (2013) 'Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s različitim udjelima ekstrakta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {50}, keywords = {sladovina s vrlo visokim udjelom ekstrakta, pivo, pivski kvasac, kisik, fermentacija}, title = {Usporedba fermentacijskih karakteristika dvaju sojeva pivskog kvasca na sladovini s razli\v{c}itim udjelima ekstrakta}, keyword = {sladovina s vrlo visokim udjelom ekstrakta, pivo, pivski kvasac, kisik, fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {50}, keywords = {high-gravity wort, beer, brewer's yeast, oxygen, fermentation}, title = {Comparison of fermentation characteristics of two brewer's yeast in wort with different gravity}, keyword = {high-gravity wort, beer, brewer's yeast, oxygen, fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font