Pregled bibliografske jedinice broj: 675158
Profil hlapljivih spojeva brokule
Profil hlapljivih spojeva brokule, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 675158 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Profil hlapljivih spojeva brokule
(Volatile compounds profiling of broccoli)
Autori
Periša, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
01.10
Godina
2013
Stranica
44
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
brokula; vodena destilacija; ekstrakcija; enzimska hidroliza; sulforafan; GC/MS
(broccoli; hydrodistillation; extraction; enzymatic hydrolysis; sulforaphane; GC/MS)
Sažetak
U ovom radu istraživani su hlapljivi spojevi izolirani iz brokule (Brassica oleracea var. italica), povrća iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), rod kupusi (Brassica). Kako je iz literature poznato da je brokula bogata fitokemikalijama, posebno organskim spojevima sa sumporom - glukozinolatima, pretpostavljeno je da bi glavni sastojci u smjesi hlapljivih spojeva trebali biti razgradni produkti glukozinolata, prvenstveno sulforafan kao razgradni produkt glavnog glukozinolata brokule – glukorafanina. Pripremljeni su izolati hlapljivih spojeva na tri različita načina kako je to dosad rađeno u istraživanjima glukozinolata jestivih i samoniklih biljaka iz porodice Brassicaceae u Zavodu za organsku kemiju: izolat dobiven vodenom destilacijom (destilat), izolat dobiven ekstrakcijom s diklormetanom nakon hidrolize glukozinolata endogenom mirozinazom (autolizat) i izolat dobiven ekstrakcijom s diklormetanom nakon hidrolize glukozinolata egzogenom mirozinazom (hidrolizat). Određivanje kemijskog sastava i sadržaja hlapljivih spojeva u izolatima provedeno je plinskom kromatografijom–spektrometrijom masa (GC/MS). Rezultati su pokazali da razgradni produkti glukozinolata nisu glavni sastojci hlapljivih izolata brokule. Sulforafan (4-(metilsulfinil)butil-izotiocijanat) koji se u literaturi navodi kao glavni razgradni produkt glukozinolata brokule, identificiran je u autolizatu i hidrolizatu, ali ne i u destilatu, što je i očekivano s obzirom na termolabilnost ovog spoja. U destilatu brokule je identificirano šest razgradnih produkata glukozinolata koji nastaju razgradnjom 5 glukozinolata: glukonasturtina (2-feniletil-izotiocijanat i 3-fenilpropanonitril), glukoerucina (erucin), glukonapina (but-3-en-1-il-izotiocijanat), 2-metilbutil glukozinolata (2-metilbutil-izotiocijanat) i sinigrina (alil-izotiocijanat). Ukupni udio ovih spojeva u uzorku je vrlo mali. U autolizatu i hidrolizatu brokule identificiran je samo jedan razgradni produkt glukozinolata – sulforafan, odnosno autolizat i hidrolizat sadrže samo jedan glukozinolat – glukorafanin. U sva tri uzorka hlapljivih spojeva brokule identificirani su spojevi nositelji tzv. zelenih mirisnih nota: (Z)-heks-3-en-1-ol, (E)-heks-2-en-1-ol i (E)-heks-2-en-1-al. Ukupni udio ovih spojeva u destilatu je visok, a u autolizatu i hidrolizatu vrlo visok. „Lisni alkohol“ (Z-heks-3-en-1-ol) je glavni predstavnik spojeva nositelja „zelenih mirisnih nota“ u uzorcima brokule.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)