Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675109

Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka


Lončarić, Ante; Piližota, Vlasta
Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka // Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 73-73 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 675109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka
(Impact of processing on polyphenols content and antioxidant activity of apple)

Autori
Lončarić, Ante ; Piližota, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 73-73

ISBN
978-953-7005-29-0

Skup
14. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
polifenoli; antioksidacijska aktivnost; jabuka
(polyphenols; antioxidant activity; apple)

Sažetak
U posljednje vrijeme znanstvenici i proizvođači pokazuju veliki interes za namirnice bogate polifenolima. Glavni razlog je taj što polifenoli imaju važnu ulogu u prevenciji različitih bolesti. Polifenolima se pripisuje i antioksidacijsko svojstvo koje je uglavnom posljedica njihovog redoks svojstva koje im omogućuje djelovanje kao redukcijsko sredstvo, donor vodika, uklanjanje slobodnih radikala, ali i inhibicije enzima koji povećavaju oksidacijski stres. Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj proesiranja (zamrzavanja, sušenja) te skladištenja (šest mjeseci) na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost nekih sorata jabuka. Udio ukupnih polifenola u sve tri sorte jabuka je bio najveći u kori jabuka. Sorte jabuka Gold Rush i Fuji su imale najveći udio ukupnih polifenola u kori (sorta Gold Rush 3, 53 ± 0, 059 g/kg, sorta Fuji 3, 28 ± 0, 082 g/kg). Najmanji gubitak nakon zamrzavanja je zabilježen u jabukama sorte Gold Rush (45% pulpa, 40% kora + pulpa i 24% kora). Nakon sušenja najmanji gubitak polifenola je također zabilježen u jabukama sorte Gold Rush (58% pulpa, 35% kora + pulpa i 10% kora). Antioksidativna aktivnost (AA) mjerena DPPH i ABTS metodom je bila najveća u svježim uzorcima i opadala je tijekom skladištenja, kao i njihovim procesiranjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Ante Lončarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončarić, Ante; Piližota, Vlasta
Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka // Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 73-73 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Lončarić, A. & Piližota, V. (2012) Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka. U: Jukić, A. (ur.)Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {73-73}, keywords = {polifenoli, antioksidacijska aktivnost, jabuka}, isbn = {978-953-7005-29-0}, title = {Utjecaj procesiranja na sadr\v{z}aj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka}, keyword = {polifenoli, antioksidacijska aktivnost, jabuka}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Pili\v{z}ota, Vlasta}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2012}, pages = {73-73}, keywords = {polyphenols, antioxidant activity, apple}, isbn = {978-953-7005-29-0}, title = {Impact of processing on polyphenols content and antioxidant activity of apple}, keyword = {polyphenols, antioxidant activity, apple}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font