Pregled bibliografske jedinice broj: 675109
Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka
Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka // Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 73-73 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 675109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesiranja na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost jabuka
(Impact of processing on polyphenols content and antioxidant activity of apple)
Autori
Lončarić, Ante ; Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Danas znanost - sutra industrija : knjiga sažetaka
/ Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 73-73
ISBN
978-953-7005-29-0
Skup
14. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polifenoli; antioksidacijska aktivnost; jabuka
(polyphenols; antioxidant activity; apple)
Sažetak
U posljednje vrijeme znanstvenici i proizvođači pokazuju veliki interes za namirnice bogate polifenolima. Glavni razlog je taj što polifenoli imaju važnu ulogu u prevenciji različitih bolesti. Polifenolima se pripisuje i antioksidacijsko svojstvo koje je uglavnom posljedica njihovog redoks svojstva koje im omogućuje djelovanje kao redukcijsko sredstvo, donor vodika, uklanjanje slobodnih radikala, ali i inhibicije enzima koji povećavaju oksidacijski stres. Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj proesiranja (zamrzavanja, sušenja) te skladištenja (šest mjeseci) na sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnost nekih sorata jabuka. Udio ukupnih polifenola u sve tri sorte jabuka je bio najveći u kori jabuka. Sorte jabuka Gold Rush i Fuji su imale najveći udio ukupnih polifenola u kori (sorta Gold Rush 3, 53 ± 0, 059 g/kg, sorta Fuji 3, 28 ± 0, 082 g/kg). Najmanji gubitak nakon zamrzavanja je zabilježen u jabukama sorte Gold Rush (45% pulpa, 40% kora + pulpa i 24% kora). Nakon sušenja najmanji gubitak polifenola je također zabilježen u jabukama sorte Gold Rush (58% pulpa, 35% kora + pulpa i 10% kora). Antioksidativna aktivnost (AA) mjerena DPPH i ABTS metodom je bila najveća u svježim uzorcima i opadala je tijekom skladištenja, kao i njihovim procesiranjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek