Pregled bibliografske jedinice broj: 675069
Nutrigenomika - geni, proteini i metaboliti
Nutrigenomika - geni, proteini i metaboliti // 3. hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem
Opatija, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 675069 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutrigenomika - geni, proteini i metaboliti
(Nutrigenomics - genes, proteins and metabolites)
Autori
Sertić, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
3. hrvatski kongres o debljini s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.04.2008. - 06.04.2008
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
nutrigenomika; polimorfizmi gena
(nutrigenomics; gene polymorphisms)
Sažetak
Nutrigenomika istražuje uzajamno djelovanje bioaktivnih sastojaka u prehrani i gena i genske ekspresije, koje uvjetuje različit odgovor na tvari iz prehrane. Prehrambene bi navike mogle utjecati na incidenciju bolesti jer mnogo bioaktivnih sastojaka hrane može mijenjati stanične procese te utjecati na hormonsku ravnotežu i metaboličke puteve. Utvrđeno je da genska raznolikost i genska osnova pojedinca imaju ulogu u sklonosti ka razvoju bolesti. Nutrigenomika se bavi promicanjem zdravlja, prevencijom bolesti i poboljšanjem učinkovitosti, a preduvjet za njen razvoj jest integriranje genomike, transkriptomike, proteomike i metabolomike radi definiranja "zdravog" fenotipa. U zapadnoj civilizaciji sve je raširenija pojava pretilosti u čijoj je etiologiji i prevenciji važno procijeniti ulogu genetičkih faktora, faktora okoline te prehrane i fizičke aktivnosti. Nasljednost pretilosti iznosi 30-50%, a genetički faktori su presudni za sadržaj masnoća u tijelu te unos i potrošnju energije. Neki od do sada utvrđenih polimorfizama povezani s pretilošću u djece su TNF, GAD2, SLC, CRP i dr. Osim navedenog, ispitivani su polimorfizmi u skupini gena APOA1/C3/A4/A5 i reaktivnost kolesterola na promjene u prehrani. Odnos između sastava hrane i lipida u plazmi je donekle genetički određen. Utvrđeno je da varijante gena imaju važnu ulogu u promjenama lipida u plazmi koje su odgovor na intervencije u prehrani. Premda je postignut napredak u razumijevanju fenotipa gen-prehrana, još uvijek nisu dovoljno proučene povezanosti između prehrambenih varijabli, liječenja bolesti i varijanti genskih kandidata. Personalizirana medicina moći će se razviti samo uz poznavanje nutrigenomike, gena, proteina i metabolita. Također se predviđa da će razvoj poboljšanih dijagnostičkih mogućnosti dovesti do veće točnosti kod propisivanja ranoga preventivnog liječenja (npr. intolerancija laktoze). Varijacije u profilima polimorfizama gena mogle bi imati važnu ulogu u genetičkom određivanju individualne osjetljivosti na sastojke hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
108-1080134-0136 - Funkcijska genomika i proteomika rizičnih čimbenika ateroskleroze (Sertić, Jadranka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Sertić
(autor)