Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675021

FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA


Krtalić, Marija
FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 675021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA
(FLOCCULATION ABILITY OF BREWER’S YEAST Saccharomyces uvarum DURING THE BEER LAGERING TIME)

Autori
Krtalić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2010

Stranica
31

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
flokulacija; pivski kvasac; doviranje piva; Saccharomyces uvarum
(flocculation; brewer’s yeast; beer lagering; Saccharomyces uvarum)

Sažetak
Flokulacija kvasca od davnih se dana koristi u pivovarama da bi se olakšao postupak izdvajanja biomase pivskog kvasca nakon doviranja, te je zbog toga u ovom radu proučavan mehanizam flokulacije pivskog kvasca Saccharomyces uvarum tijekom dvadeset i jednog dana doviranja piva. Uočeno je das u se stanice kvasca pojedinačno taložile na dno fermentora u prvom danu vrenja, a do kraja doviranja su se taložile u obliku manjih nakupina (agregata), čije su stanice prosječno bile veće do tri puta. Prosječan je odnos istaloženih stanica u obliku agregata rastao tijekom doviranja piva. Veličina stanica postupno je opadala sve do kraja doviranja, što se posljedica taloženja flokula kvasca. Prosječni se volumen stanica smanjio tijekom prvaih 72 h doviranja piva, nakon čega se od 3-15- dana povećao. Radna kultura kvasca S. uvarum lako se taloži dodatkom Cu2+ iona, što ukazuje da je flokulacija postupak kojim se na ekonomski isplativ i prirodan način može izdvojiti biomasa kvasca u pivovarama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krtalić, Marija
FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Krtalić, M. (2010) 'FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krtali\'{c}, Marija}, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {flokulacija, pivski kvasac, doviranje piva, Saccharomyces uvarum}, title = {FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA}, keyword = {flokulacija, pivski kvasac, doviranje piva, Saccharomyces uvarum}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krtali\'{c}, Marija}, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {flocculation, brewer’s yeast, beer lagering, Saccharomyces uvarum}, title = {FLOCCULATION ABILITY OF BREWER’S YEAST Saccharomyces uvarum DURING THE BEER LAGERING TIME}, keyword = {flocculation, brewer’s yeast, beer lagering, Saccharomyces uvarum}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font