Pregled bibliografske jedinice broj: 675021
FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA
FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 675021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA
(FLOCCULATION ABILITY OF BREWER’S YEAST Saccharomyces uvarum DURING THE BEER LAGERING TIME)
Autori
Krtalić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
flokulacija; pivski kvasac; doviranje piva; Saccharomyces uvarum
(flocculation; brewer’s yeast; beer lagering; Saccharomyces uvarum)
Sažetak
Flokulacija kvasca od davnih se dana koristi u pivovarama da bi se olakšao postupak izdvajanja biomase pivskog kvasca nakon doviranja, te je zbog toga u ovom radu proučavan mehanizam flokulacije pivskog kvasca Saccharomyces uvarum tijekom dvadeset i jednog dana doviranja piva. Uočeno je das u se stanice kvasca pojedinačno taložile na dno fermentora u prvom danu vrenja, a do kraja doviranja su se taložile u obliku manjih nakupina (agregata), čije su stanice prosječno bile veće do tri puta. Prosječan je odnos istaloženih stanica u obliku agregata rastao tijekom doviranja piva. Veličina stanica postupno je opadala sve do kraja doviranja, što se posljedica taloženja flokula kvasca. Prosječni se volumen stanica smanjio tijekom prvaih 72 h doviranja piva, nakon čega se od 3-15- dana povećao. Radna kultura kvasca S. uvarum lako se taloži dodatkom Cu2+ iona, što ukazuje da je flokulacija postupak kojim se na ekonomski isplativ i prirodan način može izdvojiti biomasa kvasca u pivovarama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)