Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675020

UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA


Ranogajec, Ana
UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 675020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA
(The impact of protein essay of wild growing mushrooms from Croatia on umami taste intensity)

Autori
Ranogajec, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.02

Godina
2011

Stranica
139

Mentor
Beluhan, Sunčica

Neposredni voditelj
Šmit, Zdenko

Ključne riječi
aminokiseline; ekvivalent umami koncentracije; gljive; 5’-mononukleotidi; nukleozidi; proteini
(aminoacids; equivalent umami concentration; mushrooms; 5’-mononucleotides; nucleosides; protein)

Sažetak
U ovoj disertaciji razmotrena je ovisnost intenziteta umami okusa o količini i kvaliteti proteina u samoniklim gljivama sa područja Hrvatske. U tu svrhu razvijene su, optimizirane i validirane metode za određivanje odabranih 5'-mononukleotida i nukleozida tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV detekciju kao i metoda za određivanje aminokiselina automatiziranom derivatizacijom i fluorescencijskom detekcijom (FLD). U gljivama je određena količina proteina kao i aminokiselinski sastav.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zdenko Šmit (mentor)

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)

Avatar Url Ana Tot (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ranogajec, Ana
UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ranogajec, A. (2011) 'UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ranogajec, Ana}, year = {2011}, pages = {139}, keywords = {aminokiseline, ekvivalent umami koncentracije, gljive, 5’-mononukleotidi, nukleozidi, proteini}, title = {UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA}, keyword = {aminokiseline, ekvivalent umami koncentracije, gljive, 5’-mononukleotidi, nukleozidi, proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ranogajec, Ana}, year = {2011}, pages = {139}, keywords = {aminoacids, equivalent umami concentration, mushrooms, 5’-mononucleotides, nucleosides, protein}, title = {The impact of protein essay of wild growing mushrooms from Croatia on umami taste intensity}, keyword = {aminoacids, equivalent umami concentration, mushrooms, 5’-mononucleotides, nucleosides, protein}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font