Pregled bibliografske jedinice broj: 675020
UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA
UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 675020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA
(The impact of protein essay of wild growing mushrooms from Croatia on umami taste intensity)
Autori
Ranogajec, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.02
Godina
2011
Stranica
139
Mentor
Beluhan, Sunčica
Neposredni voditelj
Šmit, Zdenko
Ključne riječi
aminokiseline; ekvivalent umami koncentracije; gljive; 5’-mononukleotidi; nukleozidi; proteini
(aminoacids; equivalent umami concentration; mushrooms; 5’-mononucleotides; nucleosides; protein)
Sažetak
U ovoj disertaciji razmotrena je ovisnost intenziteta umami okusa o količini i kvaliteti proteina u samoniklim gljivama sa područja Hrvatske. U tu svrhu razvijene su, optimizirane i validirane metode za određivanje odabranih 5'-mononukleotida i nukleozida tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV detekciju kao i metoda za određivanje aminokiselina automatiziranom derivatizacijom i fluorescencijskom detekcijom (FLD). U gljivama je određena količina proteina kao i aminokiselinski sastav.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb