Pregled bibliografske jedinice broj: 674935
UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA
UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA
(TOTAL PHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF WORTS MADE BY PILSNER, MUNCHEN AND CARAMEL BARLEY MALT)
Autori
Cukon, Katja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.06
Godina
2012
Stranica
38
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
ječmeni slad; antioksidacijska svojstva; udjel ukupnih fenola; sladovina
(barley malt; antioxidant properties; total phenol content; wort)
Sažetak
Fenolni spojevi iz ječma i ječmenog slada značajno utječu na proces proizvodnje piva, te organoleptička i reološka svojstva sladovine i piva. Ovisno o sorti ječma, ne mogu se zanemariti antioksidacijska svojstva ječmenog slada. Cilj ovog rada bio je usporediti udjel ukupnih fenolnih sastojaka i antioksidacijska svojstva tri različita tipa slada – Pilsner, münchenskog i karamenog. Sladovine su pripravljene infuzijskim postupkom (Kongresna metoda). Udjeli ukupnih fenola u ječmenim sladovima i sladovinama pripravljenim od njih mjereni su spektrofotometrijski prema Folin-Ciocalteu metodi i izraženi kao ekvivalenti galne kiseline (GAE). Svi su tipovi slada imali značajan udjel fenolnih spojeva (3, 53-6, 77 mg GAE/g s. tv.). Antioksidacijska aktivnost Kongresnih sladovina mjerena je određivanjem redukcijske snage koja se temelji na redukciji Fe3+/K3Fe(CN)6 kompleksa do Fe2+. Sve su sladovine bile dobar izvor antioksidanasa (1, 25 – 2, 25 g Trolox/ml uzorka).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)