Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674935

UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA


Cukon, Katja
UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA
(TOTAL PHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF WORTS MADE BY PILSNER, MUNCHEN AND CARAMEL BARLEY MALT)

Autori
Cukon, Katja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2012

Stranica
38

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
ječmeni slad; antioksidacijska svojstva; udjel ukupnih fenola; sladovina
(barley malt; antioxidant properties; total phenol content; wort)

Sažetak
Fenolni spojevi iz ječma i ječmenog slada značajno utječu na proces proizvodnje piva, te organoleptička i reološka svojstva sladovine i piva. Ovisno o sorti ječma, ne mogu se zanemariti antioksidacijska svojstva ječmenog slada. Cilj ovog rada bio je usporediti udjel ukupnih fenolnih sastojaka i antioksidacijska svojstva tri različita tipa slada – Pilsner, münchenskog i karamenog. Sladovine su pripravljene infuzijskim postupkom (Kongresna metoda). Udjeli ukupnih fenola u ječmenim sladovima i sladovinama pripravljenim od njih mjereni su spektrofotometrijski prema Folin-Ciocalteu metodi i izraženi kao ekvivalenti galne kiseline (GAE). Svi su tipovi slada imali značajan udjel fenolnih spojeva (3, 53-6, 77 mg GAE/g s. tv.). Antioksidacijska aktivnost Kongresnih sladovina mjerena je određivanjem redukcijske snage koja se temelji na redukciji Fe3+/K3Fe(CN)6 kompleksa do Fe2+. Sve su sladovine bile dobar izvor antioksidanasa (1, 25 – 2, 25 g Trolox/ml uzorka).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cukon, Katja
UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Cukon, K. (2012) 'UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, MÜNCHENSKOG I KARAMELNOG JEČMENOG SLADA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cukon, Katja}, year = {2012}, pages = {38}, keywords = {je\v{c}meni slad, antioksidacijska svojstva, udjel ukupnih fenola, sladovina}, title = {UDJEL UKUPNIH FENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA SLADOVINA PRIPRAVLJENIH OD PILSNER, M\"{U}NCHENSKOG I KARAMELNOG JE\v{C}MENOG SLADA}, keyword = {je\v{c}meni slad, antioksidacijska svojstva, udjel ukupnih fenola, sladovina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cukon, Katja}, year = {2012}, pages = {38}, keywords = {barley malt, antioxidant properties, total phenol content, wort}, title = {TOTAL PHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF WORTS MADE BY PILSNER, MUNCHEN AND CARAMEL BARLEY MALT}, keyword = {barley malt, antioxidant properties, total phenol content, wort}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font