Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674919

PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA


Jakupec, Tamara
PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA
(PURIFICATION AND STABILITY OF BARLEY MALT SPROUTS 5'-PHOSPHODIESTERASE)

Autori
Jakupec, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.03

Godina
2006

Stranica
75

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
sladne klice; 5'-fosfodiesteraza; pročišćavanje proteina; stabilnost enzima
(malt sprouts; 5'-phosphodiesterase; protein purification; enzyme stability)

Sažetak
U ovom je radu 5'-fosfodiesteraza (EC 3.1.4.1) iz sladnih klica ekstrahirana prekonoćnim suspendiranjem u Tris-HCl puferu pH 8, 9 pri 37 oC. Djelomično pročišćavanje sirovog enzimskog pripravka je provedeno taloženjem acetonom u dva stupnja. Nakon dijalize, enzimski pripravak je pročišćavan kromatografijom na ionskim izmjenjivačima - S-Sepharose i DEAE-Sepharose. Eluacija je vršena Na-acetatnim puferom pH 5, 5, odnosno pH 3, 5. Enzim je pročišćen 101, 11 puta i postigao je specifičnu aktivnost od 81, 9 U/mg proteina. Elektroforezom na SDS-poliakrilamidnom gelu je potvrđeno da je 5'-fosfodiesteraza trimerni enzim sastavljen od podjedinica čije su molarne mase 56, 43 i 26 kDa. Ovaj je enzim pokazao izrazitu stabilnost tijekom 8 dana pohranjivanja pri + 4 oC i inkubaciji pri 37, 55 i 70 oC tijekom 60, 90 i 120 minuta

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058011

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakupec, Tamara
PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jakupec, T. (2006) 'PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakupec, Tamara}, year = {2006}, pages = {75}, keywords = {sladne klice, 5'-fosfodiesteraza, pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje proteina, stabilnost enzima}, title = {PRO\v{C}I\v{S}\'{C}AVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA}, keyword = {sladne klice, 5'-fosfodiesteraza, pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje proteina, stabilnost enzima}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jakupec, Tamara}, year = {2006}, pages = {75}, keywords = {malt sprouts, 5'-phosphodiesterase, protein purification, enzyme stability}, title = {PURIFICATION AND STABILITY OF BARLEY MALT SPROUTS 5'-PHOSPHODIESTERASE}, keyword = {malt sprouts, 5'-phosphodiesterase, protein purification, enzyme stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font