Pregled bibliografske jedinice broj: 674919
PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA
PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROČIŠĆAVANJE I STABILNOST 5'-FOSFODIESTERAZE IZ SLADNIH KLICA
(PURIFICATION AND STABILITY OF BARLEY MALT SPROUTS 5'-PHOSPHODIESTERASE)
Autori
Jakupec, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.03
Godina
2006
Stranica
75
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
sladne klice; 5'-fosfodiesteraza; pročišćavanje proteina; stabilnost enzima
(malt sprouts; 5'-phosphodiesterase; protein purification; enzyme stability)
Sažetak
U ovom je radu 5'-fosfodiesteraza (EC 3.1.4.1) iz sladnih klica ekstrahirana prekonoćnim suspendiranjem u Tris-HCl puferu pH 8, 9 pri 37 oC. Djelomično pročišćavanje sirovog enzimskog pripravka je provedeno taloženjem acetonom u dva stupnja. Nakon dijalize, enzimski pripravak je pročišćavan kromatografijom na ionskim izmjenjivačima - S-Sepharose i DEAE-Sepharose. Eluacija je vršena Na-acetatnim puferom pH 5, 5, odnosno pH 3, 5. Enzim je pročišćen 101, 11 puta i postigao je specifičnu aktivnost od 81, 9 U/mg proteina. Elektroforezom na SDS-poliakrilamidnom gelu je potvrđeno da je 5'-fosfodiesteraza trimerni enzim sastavljen od podjedinica čije su molarne mase 56, 43 i 26 kDa. Ovaj je enzim pokazao izrazitu stabilnost tijekom 8 dana pohranjivanja pri + 4 oC i inkubaciji pri 37, 55 i 70 oC tijekom 60, 90 i 120 minuta
Izvorni jezik
Hrvatski