Pregled bibliografske jedinice broj: 674701
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80
(PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY OF YEAST Saccharomyces uvarum AFTER DEBITTERING WITH TWEEN 80)
Autori
Ratkaj, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2010
Stranica
34
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
(physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80)
Sažetak
Optimiranje uvjeta odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je ispitivanjem utjecaja različitih volumnih koncentracija Tweena 80 (5 ; 10 ; 15 i 20 %), pH vrijednosti suspenzije (2 do 12), temperature (10 do 50 oC) i vremena reakcije (5 do 60 minuta). Odgorčavanjem s 20 % (vol/vol) Tweena 80, pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 15 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica, glikogena i volutina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)