Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674701

FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80


Ratkaj, Jelena
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80
(PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY OF YEAST Saccharomyces uvarum AFTER DEBITTERING WITH TWEEN 80)

Autori
Ratkaj, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2010

Stranica
34

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
(physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80)

Sažetak
Optimiranje uvjeta odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je ispitivanjem utjecaja različitih volumnih koncentracija Tweena 80 (5 ; 10 ; 15 i 20 %), pH vrijednosti suspenzije (2 do 12), temperature (10 do 50 oC) i vremena reakcije (5 do 60 minuta). Odgorčavanjem s 20 % (vol/vol) Tweena 80, pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 15 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica, glikogena i volutina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ratkaj, Jelena
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ratkaj, J. (2010) 'FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ratkaj, Jelena}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {fiziolo\v{s}ka aktivnost, odgor\v{c}avanje, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, title = {FIZIOLO\v{S}KA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGOR\v{C}AVANJA S TVEENOM 80}, keyword = {fiziolo\v{s}ka aktivnost, odgor\v{c}avanje, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ratkaj, Jelena}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {physiological activity, debittering, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, title = {PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY OF YEAST Saccharomyces uvarum AFTER DEBITTERING WITH TWEEN 80}, keyword = {physiological activity, debittering, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font