Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674689

USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes


Šandrk, Ivana
USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes
(COMPARISON OF CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF MUSHROOMS Agrocybe aegerita AND Lentinus edodes)

Autori
Šandrk, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.06

Godina
2011

Stranica
33

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
Agrocybe aegerita; antioksidativna svojstva; Lentinus edodes; kemijski sastav; udjel ukupnih fenola
(Agrocybe aegerita; Antioxidative properties; Chemical composition; Lentinus edodes; Total phenolic content)

Sažetak
U radu su proučavani kemijski sastav i antioksidativna svojstva gljiva vrsta Agrocybe aegerita i Lentinus edodes. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljiva s vodom (hladnom, 25 oC i vrućom, 90 oC) te etanolom (40 oC) određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 29, 45 i 66, 18 mg/g (L. edodes), te 44, 22 i 61, 55 mg/g (A.aegerita). Ekstrakcijom s etanolom u objema je gljivama određen najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (9, 29-9, 98 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s vrućom vodom (8, 97-9, 56 mg/g) te naposljetku hladnom vodom (6, 54-7, 98 mg/g). Pri optimalnom vremenu (5 h) i temperaturi ekstrakcije (40 oC), udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je u A. aegerita (9, 48 mg/g), a u L. edodes (7, 43 mg/g). Rezultati istraživana su pokazali da su optimizacija ekstrakcijskog sredstva, vremena i temperature ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama gljiva A. aegerita i L. edodes.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šandrk, Ivana
USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šandrk, I. (2011) 'USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}andrk, Ivana}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {Agrocybe aegerita, antioksidativna svojstva, Lentinus edodes, kemijski sastav, udjel ukupnih fenola}, title = {USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes}, keyword = {Agrocybe aegerita, antioksidativna svojstva, Lentinus edodes, kemijski sastav, udjel ukupnih fenola}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}andrk, Ivana}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {Agrocybe aegerita, Antioxidative properties, Chemical composition, Lentinus edodes, Total phenolic content}, title = {COMPARISON OF CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF MUSHROOMS Agrocybe aegerita AND Lentinus edodes}, keyword = {Agrocybe aegerita, Antioxidative properties, Chemical composition, Lentinus edodes, Total phenolic content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font