Pregled bibliografske jedinice broj: 674689
USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes
USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA KEMIJSKOG SASTAVA I BIOAKTIVNIH SASTOJAKA GLJIVA Agrocybe aegerita I Lentinus edodes
(COMPARISON OF CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES OF MUSHROOMS Agrocybe aegerita AND Lentinus edodes)
Autori
Šandrk, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
2011
Stranica
33
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
Agrocybe aegerita; antioksidativna svojstva; Lentinus edodes; kemijski sastav; udjel ukupnih fenola
(Agrocybe aegerita; Antioxidative properties; Chemical composition; Lentinus edodes; Total phenolic content)
Sažetak
U radu su proučavani kemijski sastav i antioksidativna svojstva gljiva vrsta Agrocybe aegerita i Lentinus edodes. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljiva s vodom (hladnom, 25 oC i vrućom, 90 oC) te etanolom (40 oC) određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 29, 45 i 66, 18 mg/g (L. edodes), te 44, 22 i 61, 55 mg/g (A.aegerita). Ekstrakcijom s etanolom u objema je gljivama određen najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (9, 29-9, 98 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s vrućom vodom (8, 97-9, 56 mg/g) te naposljetku hladnom vodom (6, 54-7, 98 mg/g). Pri optimalnom vremenu (5 h) i temperaturi ekstrakcije (40 oC), udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je u A. aegerita (9, 48 mg/g), a u L. edodes (7, 43 mg/g). Rezultati istraživana su pokazali da su optimizacija ekstrakcijskog sredstva, vremena i temperature ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama gljiva A. aegerita i L. edodes.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)