Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674686

Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus


Širanović, Dorotea
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus
(Nutritive and antioxidative properties of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus)

Autori
Širanović, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.06

Godina
2011

Stranica
33

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
antioksidativna svojstva; bukovače; kemijski sastav; ukupni fenolni sastojci
(antioxidative properties; Oyster mushrooms; chemical composition; total phenolic)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav i antioksidativna svojstva dviju gljiva iz porodice bukovača, vrsta Pleurotus ostreatus i Pleurotus citrinopileatus. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljivas vodom (hladnom i vrućom) te etanolom određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka metodom po Folin-Ciocalteu. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 23, 15 i 63.35 mg/g (P. ostreatus), te 35, 21 i 58, 76 mg/g (P.citrinopileatus). Ekstrakcijom s vrućom vodom u objema je gljivama dobiven najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (10, 87-12, 45 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s etanolom (7, 29-8, 75 mg/g) te naposljetku hladna voda (6, 31-7, 56 mg/g). Pri optimalnom vremenu i temperaturi ekstrakcije udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je: P. ostreatus (7.98 mg/g ; 300 min pri 40 oC) i P. citrinopileatus (10.46 mg/g ; 300 min pri 40 oC). Dokazano je da su vrijeme i temperatura ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama bukovača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Širanović, Dorotea
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Širanović, D. (2011) 'Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iranovi\'{c}, Dorotea}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {antioksidativna svojstva, bukova\v{c}e, kemijski sastav, ukupni fenolni sastojci}, title = {Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus}, keyword = {antioksidativna svojstva, bukova\v{c}e, kemijski sastav, ukupni fenolni sastojci}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iranovi\'{c}, Dorotea}, year = {2011}, pages = {33}, keywords = {antioxidative properties, Oyster mushrooms, chemical composition, total phenolic}, title = {Nutritive and antioxidative properties of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus}, keyword = {antioxidative properties, Oyster mushrooms, chemical composition, total phenolic}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font