Pregled bibliografske jedinice broj: 674686
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus
(Nutritive and antioxidative properties of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus)
Autori
Širanović, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
2011
Stranica
33
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
antioksidativna svojstva; bukovače; kemijski sastav; ukupni fenolni sastojci
(antioxidative properties; Oyster mushrooms; chemical composition; total phenolic)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav i antioksidativna svojstva dviju gljiva iz porodice bukovača, vrsta Pleurotus ostreatus i Pleurotus citrinopileatus. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljivas vodom (hladnom i vrućom) te etanolom određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka metodom po Folin-Ciocalteu. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 23, 15 i 63.35 mg/g (P. ostreatus), te 35, 21 i 58, 76 mg/g (P.citrinopileatus). Ekstrakcijom s vrućom vodom u objema je gljivama dobiven najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (10, 87-12, 45 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s etanolom (7, 29-8, 75 mg/g) te naposljetku hladna voda (6, 31-7, 56 mg/g). Pri optimalnom vremenu i temperaturi ekstrakcije udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je: P. ostreatus (7.98 mg/g ; 300 min pri 40 oC) i P. citrinopileatus (10.46 mg/g ; 300 min pri 40 oC). Dokazano je da su vrijeme i temperatura ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama bukovača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)