Pregled bibliografske jedinice broj: 674674
Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije
Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674674 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije
(Viability and aggregation of yeast Saccharomyces cerevisae after ultrasonic desintegration)
Autori
Mastelić, Angela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2009
Stranica
31
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
agregacija; kvasac Saccharomyces cerevisae; preživljavanje; ultrazvučna dezintegracija
(aggregation; ultrasonic desintegration; viability; yeast Saccharomyces cerevisae)
Sažetak
U radu je istraživano preživljavanje i sposobnost agregacije suspendiranih stanica pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae tretiranih niskofrekventnim pulsnim ultrazvučnim valovima (20 kHz, 40 % snage ultrazvuka, intervali pulsa 10 sekundi) tijekom različitog vremena izloženosti (1-10 minuta). Koncentracija stanica u suspenziji bila je 1 mg/mL (na suhu tvar), a pH vrijednost 9, 5. Morfološke promjene stanica izazvane ultrazvučnim tretmanom praćene su pod svjetlosnim mikroskopom (bojanjem metilenskim modrilom), te snimane na računalo. Dobiveni rezultati pokazali su da se s povećanjem vremena izloženosti pulsnim ultrazvučnim valovima vidljivo povećavao udjel oštećenih stanica, što je rezultiralo povećanjem veličina aglomerata. Pri različitim vremenima izloženosti stanica, mikroskopski je potvrđeno stvaranje nakupina (7 min) i velikih aglomerata (10 min). Fiziološka aktivnost stanica pekarskog kvasca nakon tretmana pulsnim ultrazvukom bila je relativno nezadovoljavajuća, jer je broj mrtvih stanica nakon 10 minuta bio 67 %, a analitičkim određivanjem (UV- spektrofotometrijski), udjel proteina je smanjen za 80 % od početne vrijednosti, 45, 39%).
Izvorni jezik
Hrvatski