Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674670

FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae


Markota, Tomislava
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae
(PHYSIOLOGICAL ACTIVITY AND OPTIMIZATION OF DEBITTERED YEAST Saccharomyces uvarum AUTOLYSIS)

Autori
Markota, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2009

Stranica
38

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
autoliza; fiziološka aktivnost; kvasac Saccharomyces uvarum; odgorčavanje
(autolysis; physiological activity; yeast Saccharomyces uvarum; debittering)

Sažetak
Ciljevi ovoga rada bili su odgorčiti biomasu pivskoga kvasca Saccharomyces uvarum, provesti autolizu te biomase i nakon toga proučiti fiziološku aktivnost odgorčene i autolizirane biomase. Odgorčavanje biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je dodatkom 20% (vol/vol) Twena 80, te proučavanjem različitih reakcijskih vremena (od 10 do 60 minuta) za postizanje najboljeg stupnja odgorčenja. Odgorčavanjem pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 20 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87, 53 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica (29 %), glikogena (64 %) i volutina (40 %), nakon čega je provedena autoliza na različitim temperaturama (od 50 do 80 oC). Najbolji rezultati postignuti su nakon 8 sati autolize na 80 oC, kod koje je postignut autolizat najboljeg sastava i čistoće, izražen kao omjer A260/A280 (1, 957) vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
0581990-2004

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markota, Tomislava
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Markota, T. (2009) 'FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2009}, pages = {38}, keywords = {autoliza, fiziolo\v{s}ka aktivnost, kvasac Saccharomyces uvarum, odgor\v{c}avanje}, title = {FIZIOLO\v{S}KA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGOR\v{C}ENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {autoliza, fiziolo\v{s}ka aktivnost, kvasac Saccharomyces uvarum, odgor\v{c}avanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2009}, pages = {38}, keywords = {autolysis, physiological activity, yeast Saccharomyces uvarum, debittering}, title = {PHYSIOLOGICAL ACTIVITY AND OPTIMIZATION OF DEBITTERED YEAST Saccharomyces uvarum AUTOLYSIS}, keyword = {autolysis, physiological activity, yeast Saccharomyces uvarum, debittering}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font