Pregled bibliografske jedinice broj: 674670
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae
(PHYSIOLOGICAL ACTIVITY AND OPTIMIZATION OF DEBITTERED YEAST Saccharomyces uvarum AUTOLYSIS)
Autori
Markota, Tomislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2009
Stranica
38
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
autoliza; fiziološka aktivnost; kvasac Saccharomyces uvarum; odgorčavanje
(autolysis; physiological activity; yeast Saccharomyces uvarum; debittering)
Sažetak
Ciljevi ovoga rada bili su odgorčiti biomasu pivskoga kvasca Saccharomyces uvarum, provesti autolizu te biomase i nakon toga proučiti fiziološku aktivnost odgorčene i autolizirane biomase. Odgorčavanje biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je dodatkom 20% (vol/vol) Twena 80, te proučavanjem različitih reakcijskih vremena (od 10 do 60 minuta) za postizanje najboljeg stupnja odgorčenja. Odgorčavanjem pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 20 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87, 53 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica (29 %), glikogena (64 %) i volutina (40 %), nakon čega je provedena autoliza na različitim temperaturama (od 50 do 80 oC). Najbolji rezultati postignuti su nakon 8 sati autolize na 80 oC, kod koje je postignut autolizat najboljeg sastava i čistoće, izražen kao omjer A260/A280 (1, 957) vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski