Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674661

USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus


Markota, Tomislava
USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus
(COMPARATIVE EVALUATION OF NUTRITIVE, ANTIOXIDANT, AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus MUSHROOMS)

Autori
Markota, Tomislava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
gljive; nutritivni sastav; antioksidacijska aktivnost; antimikrobna aktivnost
(mushrooms; nutritional composition; antioxidant activity; antimicrobial activity)

Sažetak
U radu su in-vitro proučavana nutritivna, antioksidacijska i antimikrobna svojstva četiri jestive i medicinske gljive ; Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus i Pleurotus citrinopileatus, a kao ekstraktivna sredstva su uporabljeni voda, etanol i etil acetat. Istraživane gljive sadržavale su vrlo vrijedne fitokemikalije, kao što su fenolne supstancije, -tokoferol, askorbinska kiselina i -karoten. Uočena je pozitivna korelacija između udjela fenolnih supstancija u ekstraktima gljiva i njihove antioksidativne aktivnosti. Vrijeme ekstrakcije s etanolom i temperatura pri kojoj se odvijala pokazale su se izrazito važnim tijekom ekstrakcije fenolnih supstancija iz istraživanih gljiva. Četiri proučavanje gljive pokazale su značajnu antimikrobnu aktivnost prema Gram pozitivnim i Gram negativnim bakterijama, te nekim kvascima. Kombinacija bioaktivnih supstancija i visokovrijednog nutritivnog sastava gljiva (visoki idjel proteina i šećera, te nizak udjel masti) čine ih važnom funkcionalnom hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Markota, Tomislava
USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Markota, T. (2011) 'USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {gljive, nutritivni sastav, antioksidacijska aktivnost, antimikrobna aktivnost}, title = {USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus}, keyword = {gljive, nutritivni sastav, antioksidacijska aktivnost, antimikrobna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markota, Tomislava}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {mushrooms, nutritional composition, antioxidant activity, antimicrobial activity}, title = {COMPARATIVE EVALUATION OF NUTRITIVE, ANTIOXIDANT, AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus MUSHROOMS}, keyword = {mushrooms, nutritional composition, antioxidant activity, antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font