Pregled bibliografske jedinice broj: 674661
USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus
USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDNA PROCJENA NUTRITIVNIH, ANTIOKSIDACIJSKIH I ANTIMIKROBNIH SVOJSTAVA GLJIVA Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus I Pleurotus citrinopileatus
(COMPARATIVE EVALUATION OF NUTRITIVE, ANTIOXIDANT, AND ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus MUSHROOMS)
Autori
Markota, Tomislava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
gljive; nutritivni sastav; antioksidacijska aktivnost; antimikrobna aktivnost
(mushrooms; nutritional composition; antioxidant activity; antimicrobial activity)
Sažetak
U radu su in-vitro proučavana nutritivna, antioksidacijska i antimikrobna svojstva četiri jestive i medicinske gljive ; Lentinus edodes, Agrocybe aegerita, Pleurotus ostreatus i Pleurotus citrinopileatus, a kao ekstraktivna sredstva su uporabljeni voda, etanol i etil acetat. Istraživane gljive sadržavale su vrlo vrijedne fitokemikalije, kao što su fenolne supstancije, -tokoferol, askorbinska kiselina i -karoten. Uočena je pozitivna korelacija između udjela fenolnih supstancija u ekstraktima gljiva i njihove antioksidativne aktivnosti. Vrijeme ekstrakcije s etanolom i temperatura pri kojoj se odvijala pokazale su se izrazito važnim tijekom ekstrakcije fenolnih supstancija iz istraživanih gljiva. Četiri proučavanje gljive pokazale su značajnu antimikrobnu aktivnost prema Gram pozitivnim i Gram negativnim bakterijama, te nekim kvascima. Kombinacija bioaktivnih supstancija i visokovrijednog nutritivnog sastava gljiva (visoki idjel proteina i šećera, te nizak udjel masti) čine ih važnom funkcionalnom hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)