Pregled bibliografske jedinice broj: 674657
KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum
KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum
(QUANTIFICATION OF PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY AND FLOCCULATION ABILITY OF YEAST Saccharomyces uvarum)
Autori
Kusalić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2011
Stranica
60
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
flokulacija; kvantifikacija; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; taloženje
(flocculation; brewer’s yeast; quantification; Saccharomyces uvarum; sedimentation)
Sažetak
Kvantificiranje fiziološke aktivnosti i flokulacijske sposobnosti pivskog kvasca Saccharomyces uvarum pri točno definiranim uvjetima može pomoći boljem spoznavanju fizikalnih mehanizama procesa flokulacije koja se primjenjuje u pivarstvu. Nakon odgorčavanja kvasca s Tweenom 80 (20 % v/v), smanjena je gorčina kvasca za 87 % bez negativnih učinaka na životnost kvasca ili udjel proteina. Fiizološka aktivnost odgorčenog kvasca bila je vrlo zadovoljavajuća, što je potvrđeno određivanjima broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina. Flokulacijaska sposobnost je kvantificirana mjerenjem veličine flokula i brojem pojedinačnih stanica. U radu su proučavane metode taloženja, odnosno flokulacije pivskog kvasca S. uvarum, putem Helmovog i Stratfordovog testa. Kod obje je metode proučavan utjecaj početne koncentracije stanica (inokuluma), miješanje, uzorkovanje i određivanje postotka istaloženih stanica. Rezultati dobiveni Helmovim testom nisu se razlikovali značajno od onih dobivenih s Stratfordovim test. Prikazani rezultati jasno su pokazali da su obje metode pouzdane za kvantificiranje sposobnosti flokulacije pivskog kvasca S. uvarum.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)