Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674657

KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum


Kusalić, Lucija
KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum
(QUANTIFICATION OF PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY AND FLOCCULATION ABILITY OF YEAST Saccharomyces uvarum)

Autori
Kusalić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2011

Stranica
60

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
flokulacija; kvantifikacija; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; taloženje
(flocculation; brewer’s yeast; quantification; Saccharomyces uvarum; sedimentation)

Sažetak
Kvantificiranje fiziološke aktivnosti i flokulacijske sposobnosti pivskog kvasca Saccharomyces uvarum pri točno definiranim uvjetima može pomoći boljem spoznavanju fizikalnih mehanizama procesa flokulacije koja se primjenjuje u pivarstvu. Nakon odgorčavanja kvasca s Tweenom 80 (20 % v/v), smanjena je gorčina kvasca za 87 % bez negativnih učinaka na životnost kvasca ili udjel proteina. Fiizološka aktivnost odgorčenog kvasca bila je vrlo zadovoljavajuća, što je potvrđeno određivanjima broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina. Flokulacijaska sposobnost je kvantificirana mjerenjem veličine flokula i brojem pojedinačnih stanica. U radu su proučavane metode taloženja, odnosno flokulacije pivskog kvasca S. uvarum, putem Helmovog i Stratfordovog testa. Kod obje je metode proučavan utjecaj početne koncentracije stanica (inokuluma), miješanje, uzorkovanje i određivanje postotka istaloženih stanica. Rezultati dobiveni Helmovim testom nisu se razlikovali značajno od onih dobivenih s Stratfordovim test. Prikazani rezultati jasno su pokazali da su obje metode pouzdane za kvantificiranje sposobnosti flokulacije pivskog kvasca S. uvarum.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kusalić, Lucija
KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kusalić, L. (2011) 'KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kusali\'{c}, Lucija}, year = {2011}, pages = {60}, keywords = {flokulacija, kvantifikacija, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, talo\v{z}enje}, title = {KVANTIFICIRANJE FIZIOLO\v{S}KE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum}, keyword = {flokulacija, kvantifikacija, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, talo\v{z}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kusali\'{c}, Lucija}, year = {2011}, pages = {60}, keywords = {flocculation, brewer’s yeast, quantification, Saccharomyces uvarum, sedimentation}, title = {QUANTIFICATION OF PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY AND FLOCCULATION ABILITY OF YEAST Saccharomyces uvarum}, keyword = {flocculation, brewer’s yeast, quantification, Saccharomyces uvarum, sedimentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font