Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674650

Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije


Raukar, Ana
Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije
(Physiologycal viability of debittered yeast Saccharomyces uvarum after ultrasound disintegration)

Autori
Raukar, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2008

Stranica
58

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
(physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80)

Sažetak
Pivski kvasac Saccharomyces uvarum odgorčavan je dodatkom Tweena 80 pri različitim pH vrijednostima suspenzije i reakcijskim vremenima. Nakon odgorčavanja je istraživan utjecaj niskofrekventnog ultrazvuka (20 kHz) na fiziološku aktivnost odgorčenog pivskog kvasca tijekom tretmana od 1-10 minuta, pri snazi od 50 % (trajnoj ili pulsirajućoj u intervalima od 10 sekundi). Morfološke promjene u stanici kvasca, prouzročene različitim ultrazvučnim tretmanima, pH vrijednostima suspenzije kvasca i reakcijskom vremenu, praćene su mikroskopski, nakon čega je agregacija kvaščevih stanica kvantificirana. Dobiveni rezultati pokazali su da je vrijeme izloženosti ultrazvuku, posebno pulsirajućoj dezintegraciji, povećala broj oštećenih stanica, što je rezultiralo povećanjem nakupina stanica (aglomerata). Fiziološka aktivnost odgorčenih stanica ispitivana je određivanjem broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058011

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Raukar, Ana
Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Raukar, A. (2008) 'Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Raukar, Ana}, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {fiziolo\v{s}ka aktivnost, odgor\v{c}avanje, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, title = {Fiziolo\v{s}ka aktivnost odgor\v{c}enog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvu\v{c}ne dezintegracije}, keyword = {fiziolo\v{s}ka aktivnost, odgor\v{c}avanje, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Raukar, Ana}, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {physiological activity, debittering, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, title = {Physiologycal viability of debittered yeast Saccharomyces uvarum after ultrasound disintegration}, keyword = {physiological activity, debittering, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font