Pregled bibliografske jedinice broj: 674650
Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije
Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije
(Physiologycal viability of debittered yeast Saccharomyces uvarum after ultrasound disintegration)
Autori
Raukar, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2008
Stranica
58
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
(physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80)
Sažetak
Pivski kvasac Saccharomyces uvarum odgorčavan je dodatkom Tweena 80 pri različitim pH vrijednostima suspenzije i reakcijskim vremenima. Nakon odgorčavanja je istraživan utjecaj niskofrekventnog ultrazvuka (20 kHz) na fiziološku aktivnost odgorčenog pivskog kvasca tijekom tretmana od 1-10 minuta, pri snazi od 50 % (trajnoj ili pulsirajućoj u intervalima od 10 sekundi). Morfološke promjene u stanici kvasca, prouzročene različitim ultrazvučnim tretmanima, pH vrijednostima suspenzije kvasca i reakcijskom vremenu, praćene su mikroskopski, nakon čega je agregacija kvaščevih stanica kvantificirana. Dobiveni rezultati pokazali su da je vrijeme izloženosti ultrazvuku, posebno pulsirajućoj dezintegraciji, povećala broj oštećenih stanica, što je rezultiralo povećanjem nakupina stanica (aglomerata). Fiziološka aktivnost odgorčenih stanica ispitivana je određivanjem broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina.
Izvorni jezik
Hrvatski