Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674649

Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80


Đurinski, Andreja
Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80
(Physiologycal activity of yeast Saccharomyces uvarum after debittering with Tween 80)

Autori
Đurinski, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2008

Stranica
58

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
(physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80)

Sažetak
Optimiranje uvjeta odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je ispitivanjem utjecaja različitih volumnih koncentracija Tweena 80 (5 ; 10 ; 15 i 20 %), pH vrijednosti suspenzije (2 do 12), temperature (5 do 50 oC) i vremena reakcije (5 do 50 minuta). Odgorčavanjem s 20 % (vol/vol) Tweena 80, pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 15 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica, glikogena i volutina, a nakon toga i pripravom kruha s odgorčenom biomasom pivskoga kvasca u različitim omjerima s biomasom pekarskog kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058011

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurinski, Andreja
Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Đurinski, A. (2008) 'Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurinski, Andreja}, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {fiziolo\v{s}ka aktivnost, odgor\v{c}avanje, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, title = {Fiziolo\v{s}ka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgor\v{c}avanja s Tweenom 80}, keyword = {fiziolo\v{s}ka aktivnost, odgor\v{c}avanje, pivski kvasac, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJurinski, Andreja}, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {physiological activity, debittering, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, title = {Physiologycal activity of yeast Saccharomyces uvarum after debittering with Tween 80}, keyword = {physiological activity, debittering, brewer's yeast, Saccharomyces uvarum, Tween 80}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font