Pregled bibliografske jedinice broj: 674649
Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80
Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80
(Physiologycal activity of yeast Saccharomyces uvarum after debittering with Tween 80)
Autori
Đurinski, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2008
Stranica
58
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
(physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80)
Sažetak
Optimiranje uvjeta odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je ispitivanjem utjecaja različitih volumnih koncentracija Tweena 80 (5 ; 10 ; 15 i 20 %), pH vrijednosti suspenzije (2 do 12), temperature (5 do 50 oC) i vremena reakcije (5 do 50 minuta). Odgorčavanjem s 20 % (vol/vol) Tweena 80, pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 15 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica, glikogena i volutina, a nakon toga i pripravom kruha s odgorčenom biomasom pivskoga kvasca u različitim omjerima s biomasom pekarskog kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski