Pregled bibliografske jedinice broj: 674599
Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva
Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva
(Physical and chemical, microbiological and sensory analysis of light beer quality assurance)
Autori
Kreč, Elizabeta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.11
Godina
2009
Stranica
62
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
fizikalno-kemijske analize; mikrobiologija piva; pivo; senzorske analize
(physical and chemical analysis; beer microbiology; beer; sensory analysis)
Sažetak
U ovom su radu provedene fizikalno-kemijske analize, istraživana je mikrobiološka ispravnost, te naposljetku senzorska ocjena uzoraka piva. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da je ispitivano pivo bilo izvrsne kakvoće, jer su svi ispitivani parametri, koji su važni za kakvoću piva (alkohol i ekstrakt (5, 25% v/v), boja (7, 30 EBC), pH (4, 36), koloidna stabilnost, udjel diacetila, te koncentracija CO2 i O2) bili u skladu s propisima. Mikrobiološka ispitivanja su pokazala da nisu bile prisutne bekterije iz rodova Lactobacillus i Pediociccus, koje su najčešći zagađivači piva. Uživanje u pivu može se izraziti mnogim osjetima. Udjel alkohola, nutritivna vrijednost, boja, bistroća, izostajanje mutnoće i nekontroliranog pjenjenja, te nastajanje i održavanje čvrste pjene, pridonose uživanju u pivu, ali su okus, miris i aroma parametri koji određuju prihvatljivost gotovog proizvoda. Senzorskom analizom uzoraka piva, ocjenjivanjem uzoraka ocjenama od 1 do 5, pivo je ocijenjeno prosječnom ocjenom vrlo dobar (4).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058011
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)