Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674599

Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva


Kreč, Elizabeta
Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva
(Physical and chemical, microbiological and sensory analysis of light beer quality assurance)

Autori
Kreč, Elizabeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
2009

Stranica
62

Mentor
Beluhan, Sunčica

Ključne riječi
fizikalno-kemijske analize; mikrobiologija piva; pivo; senzorske analize
(physical and chemical analysis; beer microbiology; beer; sensory analysis)

Sažetak
U ovom su radu provedene fizikalno-kemijske analize, istraživana je mikrobiološka ispravnost, te naposljetku senzorska ocjena uzoraka piva. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da je ispitivano pivo bilo izvrsne kakvoće, jer su svi ispitivani parametri, koji su važni za kakvoću piva (alkohol i ekstrakt (5, 25% v/v), boja (7, 30 EBC), pH (4, 36), koloidna stabilnost, udjel diacetila, te koncentracija CO2 i O2) bili u skladu s propisima. Mikrobiološka ispitivanja su pokazala da nisu bile prisutne bekterije iz rodova Lactobacillus i Pediociccus, koje su najčešći zagađivači piva. Uživanje u pivu može se izraziti mnogim osjetima. Udjel alkohola, nutritivna vrijednost, boja, bistroća, izostajanje mutnoće i nekontroliranog pjenjenja, te nastajanje i održavanje čvrste pjene, pridonose uživanju u pivu, ali su okus, miris i aroma parametri koji određuju prihvatljivost gotovog proizvoda. Senzorskom analizom uzoraka piva, ocjenjivanjem uzoraka ocjenama od 1 do 5, pivo je ocijenjeno prosječnom ocjenom vrlo dobar (4).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058011

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sunčica Beluhan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kreč, Elizabeta
Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kreč, E. (2009) 'Fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize svijetlog piva', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{c}, Elizabeta}, year = {2009}, pages = {62}, keywords = {fizikalno-kemijske analize, mikrobiologija piva, pivo, senzorske analize}, title = {Fizikalno-kemijske, mikrobiolo\v{s}ke i senzorske analize svijetlog piva}, keyword = {fizikalno-kemijske analize, mikrobiologija piva, pivo, senzorske analize}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{c}, Elizabeta}, year = {2009}, pages = {62}, keywords = {physical and chemical analysis, beer microbiology, beer, sensory analysis}, title = {Physical and chemical, microbiological and sensory analysis of light beer quality assurance}, keyword = {physical and chemical analysis, beer microbiology, beer, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font