Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674558

USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA


Banić, Branka
USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA
(COMPARATIVE DETERMINATION OF ANTHOCYANINS IN MARASCA SOUR CHERRY JUICE USING DIFFERENT METHODS)

Autori
Banić, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2013

Stranica
36

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
sok višnje maraske; antocijani; pH – diferencijalna metoda; metoda izbjeljivanja; simpl metoda
(marasca cherry juice; anthocyanins; pH - differential method; bleaching method; simpl method)

Sažetak
Antocijani su značajna skupina fenolnih spojeva koji su nosioci karakterističnih boja voća i povrća od crvenih do gotovo tamno ljubičastih. Zbog svoje kemijske strukture osjetljivi su na visoke koncentracije kisika, svijetlost, povišenu temperaturu, visoki pH itd. Antocijani su najstabilniji u kiselom području (pri nižim pH vrijednostima stabilnost otopine je veća, a samim time je veći i udio kationa). Za određivanje antocijana koriste se različite metode: pH - diferencijalna metoda, tankoslojna kromatografija, kapilarno-zonska elektroforeza (TLC), tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) itd. U ovom radu provedeno je usporedno određivanje antocijana primjenom četri metode: pH–diferencijalne metode 1 i 2, metode izbjeljivanja bisulfitom te simpl metode. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da koncentracija antocijana značajno ovisi o postupku ekstrakcije, ekstrakcijskim otapalima ali i o primjenjenoj metodi određivanja. Najveće koncentracija antocijana u soku višnje maraske određene su u ekstraktima kiselog etanola te primjenom pH diferencijalne metode 1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banić, Branka
USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Banić, B. (2013) 'USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bani\'{c}, Branka}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {sok vi\v{s}nje maraske, antocijani, pH – diferencijalna metoda, metoda izbjeljivanja, simpl metoda}, title = {USPOREDNO ODRE\DJIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VI\v{S}NJE MARASKE PRIMJENOM RAZLI\v{C}ITIH METODA}, keyword = {sok vi\v{s}nje maraske, antocijani, pH – diferencijalna metoda, metoda izbjeljivanja, simpl metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bani\'{c}, Branka}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {marasca cherry juice, anthocyanins, pH - differential method, bleaching method, simpl method}, title = {COMPARATIVE DETERMINATION OF ANTHOCYANINS IN MARASCA SOUR CHERRY JUICE USING DIFFERENT METHODS}, keyword = {marasca cherry juice, anthocyanins, pH - differential method, bleaching method, simpl method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font