Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674547

USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE


Pavlović, Margareta
USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE
(COMPARISON OF METHODS FOR DETERMINATION OF TOTAL ANTHOCYANINS IN FRUITS OF SOUR CHERRY MARASCA)

Autori
Pavlović, Margareta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
višnja maraska; antocijani; simpl metoda; pH diferencijalna metoda; metoda izbjeljivanjem
(sour cherry marasca; anthocyanins; simpl metod; pH differential method; metod by bleaching)

Sažetak
Višnja maraska autohtona je sorta višnje ĉija karakteristiĉna tamno crvena boja potjeĉe od antocijana prirodnih biljnih pigmenata. Prema kemijskoj strukturi antocijani spadaju u skupinu flavonoida, a budući da su prisutni u kationskoj formi vrlo su nestabilni i podloži brojnim utjecajima kao što su povišena temperatura, kisik, pH vrijednost, svijetlo, ionizirajuće zraĉenje, askorbinska kiselina, vodikov peroksid, sumporni dioksid, šećeri i produkti njihove razgradnje te ioni metala Za ekstrakciju antocijana primjenjuju se razliĉite vrste otapala, a vrlo ĉesto otapala za ekstrakciju sadrže i male koncentracije kiselina poput HCl, mravlje, octene i sl. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj primjene razliĉitih ekstrakcijskih otapala sa i bez dodatka kiseline na izolaciju antocijana iz plodova višnje maraske, te razlike u koncentraciji antocijana u ovisnosti o primjenjenoj metodi odreĊivanja. Rezultati su pokazali da se najveća koncentracija antocijana izolira primjenom etanola s 0, 1% HCl, a kao najuĉinkovitija metoda odreĊivanja pokazala se pH diferencijalna metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlović, Margareta
USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pavlović, M. (2013) 'USPOREDBA METODA ODREĐIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VIŠNJE MARASKE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Margareta}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {vi\v{s}nja maraska, antocijani, simpl metoda, pH diferencijalna metoda, metoda izbjeljivanjem}, title = {USPOREDBA METODA ODRE\DJIVANJA UKUPNIH ANTOCIJANA U PLODOVIMA VI\v{S}NJE MARASKE}, keyword = {vi\v{s}nja maraska, antocijani, simpl metoda, pH diferencijalna metoda, metoda izbjeljivanjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Margareta}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {sour cherry marasca, anthocyanins, simpl metod, pH differential method, metod by bleaching}, title = {COMPARISON OF METHODS FOR DETERMINATION OF TOTAL ANTHOCYANINS IN FRUITS OF SOUR CHERRY MARASCA}, keyword = {sour cherry marasca, anthocyanins, simpl metod, pH differential method, metod by bleaching}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font