Pregled bibliografske jedinice broj: 674501
Tradicijski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Slavonije i Baranje: tržišna vrijednost i ruralni prostor
Tradicijski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Slavonije i Baranje: tržišna vrijednost i ruralni prostor // Zbornik radova III. znanstveno-stručnog skupa "Tradicijom usprkos krizi - može li se?" / Zmaić, Krunoslav ; Lončarić, Ružica ; Sudarić, Tihana (ur.).
Vinkovci: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, 2013. str. 73-85 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 674501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicijski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Slavonije i Baranje: tržišna vrijednost i ruralni prostor
(Traditional agro-food products of Slavonia and Baranja: market value and the rural area)
Autori
Lončarić, Ružica ; Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova III. znanstveno-stručnog skupa "Tradicijom usprkos krizi - može li se?"
/ Zmaić, Krunoslav ; Lončarić, Ružica ; Sudarić, Tihana - Vinkovci : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, 2013, 73-85
ISBN
978-953-7871-13-0
Skup
Tradicijom usprkos krizi - može li se?
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 06.09.2013. - 07.09.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tržišna vrijednost ; tradicijski proizvodi ; Slavonija i Baranja
(market value ; traditional products ; Slavonia and Baranya)
Sažetak
Hrvatska je zemlja bogata raznolikošću i s velikim brojem tradicionalnih proizvoda. Potražnja za prepoznatljivim proizvodima kao što su tradicijski proizvodi i proizvodima s dodanom vrijednošću neprestano raste. Tradicijski proizvodi i aktivnosti u ruralnom prostoru imaju značajan utjecaj na ekonomsku, socijalnu, funkcionalnu strukturu ruralnog prostora. Anketno istraživanje na uzorku od 100 ispitanika provedeno je na području Vukovarsko- srijemske županije tijekom svibnja i lipnja 2012. godine s ciljem utvrđivanja mišljenja i preferencija potrošača prema tradicijskih proizvodima. Većina ispitanika kao tradicijske proizvode Slavonije i Baranje navodi kulen, šunku i kobasice. Ispitanici ponudu tradicijskih proizvoda najvećim dijelom smatraju dostatnom, a najčešća prigoda konzumiranja ispitivanih proizvoda je svakodnevni obrok. Najveće prednosti tradicijskih proizvoda, prema mišljenju ispitanika, je izvornost i okus, a najveći nedostatak je previsoka cijena. Anketom je dokazano da su ispitanici spremni platiti 23, 6% više za tradicijske proizvode. Ispitanici smatraju da tradicijski proizvodi imaju višestruki pozitivan utjecaj na ruralni prostor, te da bi se po pitanju promidžbe najviše postiglo zajedničkom koordiniranom akcijom svih subjekata na tržištu
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Zmaić, Krunoslav, MZOS ) ( CroRIS)
079-0792389-2073 - Identifikacija gospodarskih aktivnosti u funkciji ruralnog razvitka (Sudarić, Tihana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek