Pregled bibliografske jedinice broj: 674449
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA
(THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF PHENOLIC ACIDS AND FLAVONOLS FROM WINE LEES)
Autori
Štrbac, Andrej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2012
Stranica
58
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
vinski talog; fenolne kiseline; flavonoli; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; ekstrakcijski parametri
(wine lees; phenolic acids; flavonols; microwave assisted extraction; extraction parameters)
Sažetak
Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) je u usporedbi sa konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj istraživanja je bio odabir optimalnih ekstrakcijskih parametara (sastav otapala, snaga mikrovalova, temperatura, tlak, vrijeme ekstrakcije) za izolaciju fenolnih kiselina i flavonola iz taloga vina. Na ekstrakcijski kapacitet izolacije svih fenolnih kiselina i flavonola značajno utječu polarnost ekstrakcijskog otapala pri kojem se provodi MAE. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% tne vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji fenolnih kiselina i flavonola. Vrijeme predstavlja statistički značajan parametar kod ekstrakcije klorogenske i kafeinske kiseline, a temperatura i tlak predstavljaju statistički značajne parametre kod ekstrakcije p-kumarinske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)