Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674449

UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA


Štrbac, Andrej
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA
(THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF PHENOLIC ACIDS AND FLAVONOLS FROM WINE LEES)

Autori
Štrbac, Andrej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2012

Stranica
58

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
vinski talog; fenolne kiseline; flavonoli; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; ekstrakcijski parametri
(wine lees; phenolic acids; flavonols; microwave assisted extraction; extraction parameters)

Sažetak
Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) je u usporedbi sa konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj istraživanja je bio odabir optimalnih ekstrakcijskih parametara (sastav otapala, snaga mikrovalova, temperatura, tlak, vrijeme ekstrakcije) za izolaciju fenolnih kiselina i flavonola iz taloga vina. Na ekstrakcijski kapacitet izolacije svih fenolnih kiselina i flavonola značajno utječu polarnost ekstrakcijskog otapala pri kojem se provodi MAE. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% tne vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji fenolnih kiselina i flavonola. Vrijeme predstavlja statistički značajan parametar kod ekstrakcije klorogenske i kafeinske kiseline, a temperatura i tlak predstavljaju statistički značajne parametre kod ekstrakcije p-kumarinske kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štrbac, Andrej
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štrbac, A. (2012) 'UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trbac, Andrej}, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {vinski talog, fenolne kiseline, flavonoli, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, ekstrakcijski parametri}, title = {UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA}, keyword = {vinski talog, fenolne kiseline, flavonoli, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, ekstrakcijski parametri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trbac, Andrej}, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {wine lees, phenolic acids, flavonols, microwave assisted extraction, extraction parameters}, title = {THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF PHENOLIC ACIDS AND FLAVONOLS FROM WINE LEES}, keyword = {wine lees, phenolic acids, flavonols, microwave assisted extraction, extraction parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font