Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674435

UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA


Plazibat, Vanja
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA
(THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF ANTHOCYANINS FROM WINE LEES)

Autori
Plazibat, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2012

Stranica
51

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; talog vina; antocijani
(microwave assisted extraction; wine lees; anthocyanins)

Sažetak
U usporedbi s konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima(MAE) je ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj ovog istraživanja bio je odabrati optimalne ekstrakcijske parametre (sastav otapala za ekstrakciju, snagu mikrovalova, temperaturu, tlak i vrijeme ekstrakcije) za izolaciju antocijana iz taloga vina. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji antocijana. Tlak primijenjen za ekstrakciju nije imao statistički značajan utjecaj na ekstrakcijski kapacitet izolacije antocijana, a povećanjem temperature dolazi do povećanja koncentracije svih pojedinačnih antocijana izuzev malvidin-3-glukozida, a samim time i sume identificiranih antocijana s obzirom da se malvidin-3-glukozid pojavljuje u najvećoj koncentraciji u talogu vina sorte Vranac. Istraživanje je potvrdilo da se najučinkovitija ekstrakcija antocijana primjenom MAE postiže upotrebom 50% vodene otopine etanola, pri snazi mikrovalova 300 W, vremenu ekstrakcije od 20 minuta i atmosferskom tlaku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Plazibat, Vanja
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Plazibat, V. (2012) 'UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Plazibat, Vanja}, year = {2012}, pages = {51}, keywords = {ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, talog vina, antocijani}, title = {UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA}, keyword = {ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, talog vina, antocijani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Plazibat, Vanja}, year = {2012}, pages = {51}, keywords = {microwave assisted extraction, wine lees, anthocyanins}, title = {THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF ANTHOCYANINS FROM WINE LEES}, keyword = {microwave assisted extraction, wine lees, anthocyanins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font