Pregled bibliografske jedinice broj: 674435
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA
(THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF ANTHOCYANINS FROM WINE LEES)
Autori
Plazibat, Vanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
51
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; talog vina; antocijani
(microwave assisted extraction; wine lees; anthocyanins)
Sažetak
U usporedbi s konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima(MAE) je ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj ovog istraživanja bio je odabrati optimalne ekstrakcijske parametre (sastav otapala za ekstrakciju, snagu mikrovalova, temperaturu, tlak i vrijeme ekstrakcije) za izolaciju antocijana iz taloga vina. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji antocijana. Tlak primijenjen za ekstrakciju nije imao statistički značajan utjecaj na ekstrakcijski kapacitet izolacije antocijana, a povećanjem temperature dolazi do povećanja koncentracije svih pojedinačnih antocijana izuzev malvidin-3-glukozida, a samim time i sume identificiranih antocijana s obzirom da se malvidin-3-glukozid pojavljuje u najvećoj koncentraciji u talogu vina sorte Vranac. Istraživanje je potvrdilo da se najučinkovitija ekstrakcija antocijana primjenom MAE postiže upotrebom 50% vodene otopine etanola, pri snazi mikrovalova 300 W, vremenu ekstrakcije od 20 minuta i atmosferskom tlaku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)