Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674368

UTJECAJ VRSTE PODLOGE I RAZMAKA SADNJE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORTE REGINA


Pilić, Marija
UTJECAJ VRSTE PODLOGE I RAZMAKA SADNJE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORTE REGINA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ VRSTE PODLOGE I RAZMAKA SADNJE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORTE REGINA
(EFFECTS OF DIFFERENT ROOTSTOCKS AND PLANTING DISTANCES ON PHENOLIC COMPOUNDS OF REGINA SWEET CHERRY CULTIVAR)

Autori
Pilić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2013

Stranica
51

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
trešnja; podloge; fenolni spojevi; antocijani; razmak sadnje
(sweet cherry; rootstocks; phenolic compounds; anthocyanins; planting distance)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti masene udjele ukupnih fenola, ukupnih antocijana te antioksidacijski kapacitet u plodovima trešanja (Prunus avium L.) sorte Regina uzgojene na dvije podloge (Weiroot 72 i Gisela 3) s 3 razmaka sadnje (1, 5 m ; 2, 0 m i 2, 5 m), te ispitati postoji li povezanost između udjela ukupnih fenola i antocijana s antioksidativnim kapacitetom. Ukupni fenoli određeni su primjenom Folin-Ciocalteu metode, ukupni antocijani primjenom pH diferencijalne metode te antioksidacijski kapacitet primjenom FRAP metode. Maseni udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 151, 075 i 306, 005 mg/100 g, ukupnih antocijana od 25, 43 do 36, 86 mg/100 g i AOC od 1, 265 do 2, 89 µmol TE/100 g. Također su identificirane pojedinačne fenolne kiseline i antocijani primjenom HPLC-a. Glavne fenolne kiseline u trešnjama su neoklorogenska (9, 29-11, 58 mg/100g), p-kumarinska (10, 04-13, 56 mg/100g) i klorogenska kiselina (1, 08-1, 86 mg/100g), a antocijani cijanidin-3-rutinozid (18, 59-27, 6 mg/100g) te cijanidin-3-glukozid (1, 79-3, 37 mg/100g). Utvrđeno je kako ne postoje značajne razlike u sadržaju ukupnih fenola i antocijana između podloga Weiroot 72 i Gisela 3, dok su na razmaku sadnje 1, 5 m izmjereni veći maseni udjeli (p≤0.05). Također je utvrđeno da postoji pozitivna korelacije između masenog udjela antocijana i antioksidacijskog kapaciteta izmjerenih na podlozi Weiroot 72(r=0, 989).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pilić, Marija
UTJECAJ VRSTE PODLOGE I RAZMAKA SADNJE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORTE REGINA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pilić, M. (2013) 'UTJECAJ VRSTE PODLOGE I RAZMAKA SADNJE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORTE REGINA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pili\'{c}, Marija}, year = {2013}, pages = {51}, keywords = {tre\v{s}nja, podloge, fenolni spojevi, antocijani, razmak sadnje}, title = {UTJECAJ VRSTE PODLOGE I RAZMAKA SADNJE NA FENOLNE SPOJEVE TRE\v{S}NJE SORTE REGINA}, keyword = {tre\v{s}nja, podloge, fenolni spojevi, antocijani, razmak sadnje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pili\'{c}, Marija}, year = {2013}, pages = {51}, keywords = {sweet cherry, rootstocks, phenolic compounds, anthocyanins, planting distance}, title = {EFFECTS OF DIFFERENT ROOTSTOCKS AND PLANTING DISTANCES ON PHENOLIC COMPOUNDS OF REGINA SWEET CHERRY CULTIVAR}, keyword = {sweet cherry, rootstocks, phenolic compounds, anthocyanins, planting distance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font