Pregled bibliografske jedinice broj: 674302
GLUKOZINOLATI POVRĆA RODA BRASSICA: SADRŽAJ I ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL
GLUKOZINOLATI POVRĆA RODA BRASSICA: SADRŽAJ I ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 674302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
GLUKOZINOLATI POVRĆA RODA BRASSICA: SADRŽAJ I ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL
(Glucosinolates of Brassica vegetables: content and antioxidant potential)
Autori
Anđić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
15.07
Godina
2013
Stranica
58
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
Brassica povrće; glukozinolati; sadržaj; fericijanid metoda; antioksidacijski potencijal; DPPH metoda
(Brassica vegetables; glucosinolates; content; ferricyanide method; antioxidant potential; DPPH method)
Sažetak
U ovom radu istraživani su glukozinolati pet vrsta povrća roda Brassica, porodica Brassiceae: brokule (Brassica oleracea var. italica), raštike (Brassica oleracea var. acephala), kelja (Brassica oleracea var. sabauda), bijelog i crvenog kupusa (Brassica oleracea var. capitata L.). Cilj rada bio je odrediti sadržaj ukupnih glukozinolata u navedenom povrću te istražiti antioksidacijski potencijal različitih ekstrakata povrća sa najvećim sadržajem glukozinolata. Za određivanje ukupnih glukozinolata korištena je brza i jednostavna spektrofotometrijska metoda - fericijanid metoda. Pri tom je kao standard korišten komercijalno dostupan čisti glukozinolat - sinigrin. U skladu s očekivanjima, sve istraživane kupusnjače sadrže glukozinolate, ali u različitim količinama. Glukozinolatima najbogatija je brokula, slijede bijeli kupus, kelj, crveni kupus te glukozinolatima najsiromašnija raštika. Dobiveni rezultati predstavljaju prvi korak u istraživanju glukozinolata, odnosno ukazuju na prisustvo ove grupe spojeva u povrću roda Brassica. Daljnja istraživanja treba usmjeriti ka kvalitativnoj analizi pojedinačnih, intaktnih glukozinolata i produkata njihove razgradnje, a posebno ka istraživanju biološke aktivnosti ovih spojeva. Budući da brokula sadrži najviše glukozinolata, u daljnjem istraživanju određen je antioksidacijski potencijal različitih ekstrakata brokule (destilata, autolizata, hidrolizata i vodenog ekstrakta). Antioksidacijska svojstva istražena su metodom vezivanja slobodnog DPPH radikala (DPPH metoda). Korištene su različite koncentracije ekstrakata tj antioksidansa. Rezultati istraživanja prikazani su grafički i to na dva načina, kao ovisnost postotka redukcije DPPH radikala o koncentraciji antioksidansa i kao ovisnost brzine uklanjanja DPPH radikala uz dodatak različitih koncentracija antioksidansa. Svi istraženi ekstrakti brokule, bez obzira na način pripreme, pokazali su antioksidacijska svojstva u cijelom rasponu ispitanih koncentracija. Antioksidacijski potencijali hidrolizata i vodenog ekstrakta su, u cijelom rasponu koncentracija, bolji od od antioksidacijskih potencijala destilata i autolizata. Svi ekstrakti brokule vezuju DPPH radikal i tako ga uklanjaju iz otopine što rezultira padom apsorbancije. Detaljnije istraživanje antioksidacijskog djelovanja smjesa spojeva kao što su ekstraki brokule, kao i pravilna procjena tog djelovanja, zahtijeva korištenje više različitih metoda određivanja antioksidacijskog djelovanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ani Radonić
(mentor)