Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674264

FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET ŠIPKA (Punica granatum L)


Antolić, Vedrana
FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET ŠIPKA (Punica granatum L), 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET ŠIPKA (Punica granatum L)
(PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT CAPACITY OF POMEGRANATE (Punica granatum L.))

Autori
Antolić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2013

Stranica
55

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
Šipak; ukupni fenoli; antocijani; antioksidacijski kapacitet; ABTS
(pomegranate; anthocyanins; phenolic compounds; antioxidant capacity; ABTS)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti masene udjele ukupnih fenola, antocijana te antioksidacijski kapacitet u uzorcima divljeg šipka (Punica granatum L) ubranih na 9 različitih lokaliteta na području BiH u dva termina berbe. Ukupni fenoli određivani su primjenom Folin Ciocalteu metode, ukupni antocijani primjenom pH diferencijalne metode te antioksidacijski kapacitet primjenom ABTS metode. U svim uzorcima šipka određene su značajne količine ukupnih fenola i antocijana, te je utvrđeno da dobiveni ekstrakti pokazuju izrazit antioksidacijski kapacitet. Raspon koncentracije ukupnih fenola u prvom terminu berbe bio je od 168, 74 do 280, 96 mg GAE/100g ukupnih antocijana od 3, 86 do 23, 73 mg/100g te AOC od 603, 6 do 2549, 1 µmol TE/100g. Za iste parametre u drugom terminu berbe vrijednosti su bile kako slijedi: ukupni fenoli od 100, 23 do 479, 41 mg GAE/100g ukupni antocijani od 8, 37 do 21, 56 mg/100g i AOC od 759, 3 do 2635, 6 µmolTE/100g. Dobiveni rezultati pokazuju da ne postoje značajne razlike u koncentraciji ukupnih fenola, antocijana i antioksidacijskog kapacitete s obzirom na lokaciju berbe i termina berbe. Na temelju regresione analize nije utvrđena linearna povezanost između koncentracije ukupnih fenola i antocijana te antioksidacijskog kapaciteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Vedrana
FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET ŠIPKA (Punica granatum L), 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Antolić, V. (2013) 'FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET ŠIPKA (Punica granatum L)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Vedrana}, year = {2013}, pages = {55}, keywords = {\v{S}ipak, ukupni fenoli, antocijani, antioksidacijski kapacitet, ABTS}, title = {FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET \v{S}IPKA (Punica granatum L)}, keyword = {\v{S}ipak, ukupni fenoli, antocijani, antioksidacijski kapacitet, ABTS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Vedrana}, year = {2013}, pages = {55}, keywords = {pomegranate, anthocyanins, phenolic compounds, antioxidant capacity, ABTS}, title = {PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT CAPACITY OF POMEGRANATE (Punica granatum L.)}, keyword = {pomegranate, anthocyanins, phenolic compounds, antioxidant capacity, ABTS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font