Pregled bibliografske jedinice broj: 674242
JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA
JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 674242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA
(Simple spectrophotometric method for estimation of the content of free and glycosidically bound monoterpenes)
Autori
Marčeta, Tijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
18.07
Godina
2013
Stranica
63
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
destilacijsko-spektrofotometrijska metoda; slobodni monoterpeni; glikozidno vezani monoterpeni
(distillation-spectrophotometric method; free monoterpenes; glycosidically bound monoterpenes)
Sažetak
Među mnogim grupama prirodnih organskih spojeva važno mjesto pripada terpenima. Terpeni su grupa prirodnih spojeva koja se uglavnom nalazi u biljkama, ali postoje i terpeni koje je moguće izolirati i iz drugih izvora. Veliki broj terpena su isparljivi spojevi koji biljkama, prvenstveno aromatičnim biljkama i cvijeću, daju aromu. U ovom radu određen je sadržaj slobodnih i glikozidno vezanih monoterpenskih spojeva u grožđu (Vitis vinifera L.) i u aromatičnim biljkama mravincu (Origanum majorana L.), bosiljku (Ocimum basilicum L.) i vrisku (Satureja montana L.). Metoda određivanja sadržaja slobodnih i glikozidno vezanih monoterpenskih spojeva koja je prvenstveno razvijena za grožđe i vino, u ovom diplomskom radu je korištena za izolaciju i određivanje sadržaja monoterpenskih spojeva u različitim aromatičnim biljkama. U radu je pokazano da se brzom destilacijsko-spektrofotometrijskom metodom koja se sastoji od izolacije slobodnih i glikozidno vezanih monoterpenskih spojeva iz biljnog materijala (destilacijom s vodenom parom) i spektrofotometrijskog mjerenja može procijeniti sadržaj spojeva koji pridonose aromi grožđa, ali i aromama drugih aromatičnih te posebno začinskih biljaka kao što su mravinac, bosiljak i vrisak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija