Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674242

JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA


Marčeta, Tijana
JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 674242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA
(Simple spectrophotometric method for estimation of the content of free and glycosidically bound monoterpenes)

Autori
Marčeta, Tijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
18.07

Godina
2013

Stranica
63

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
destilacijsko-spektrofotometrijska metoda; slobodni monoterpeni; glikozidno vezani monoterpeni
(distillation-spectrophotometric method; free monoterpenes; glycosidically bound monoterpenes)

Sažetak
Među mnogim grupama prirodnih organskih spojeva važno mjesto pripada terpenima. Terpeni su grupa prirodnih spojeva koja se uglavnom nalazi u biljkama, ali postoje i terpeni koje je moguće izolirati i iz drugih izvora. Veliki broj terpena su isparljivi spojevi koji biljkama, prvenstveno aromatičnim biljkama i cvijeću, daju aromu. U ovom radu određen je sadržaj slobodnih i glikozidno vezanih monoterpenskih spojeva u grožđu (Vitis vinifera L.) i u aromatičnim biljkama mravincu (Origanum majorana L.), bosiljku (Ocimum basilicum L.) i vrisku (Satureja montana L.). Metoda određivanja sadržaja slobodnih i glikozidno vezanih monoterpenskih spojeva koja je prvenstveno razvijena za grožđe i vino, u ovom diplomskom radu je korištena za izolaciju i određivanje sadržaja monoterpenskih spojeva u različitim aromatičnim biljkama. U radu je pokazano da se brzom destilacijsko-spektrofotometrijskom metodom koja se sastoji od izolacije slobodnih i glikozidno vezanih monoterpenskih spojeva iz biljnog materijala (destilacijom s vodenom parom) i spektrofotometrijskog mjerenja može procijeniti sadržaj spojeva koji pridonose aromi grožđa, ali i aromama drugih aromatičnih te posebno začinskih biljaka kao što su mravinac, bosiljak i vrisak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marčeta, Tijana
JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA, 2013., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Marčeta, T. (2013) 'JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADRŽAJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}eta, Tijana}, year = {2013}, pages = {63}, keywords = {destilacijsko-spektrofotometrijska metoda, slobodni monoterpeni, glikozidno vezani monoterpeni}, title = {JEDNOSTAVNA SPEKTROFOTOMETRIJSKA METODA ZA PROCJENU SADR\v{Z}AJA SLOBODNIH I GLIKOZIDNO VEZANIH MONOTERPENA}, keyword = {destilacijsko-spektrofotometrijska metoda, slobodni monoterpeni, glikozidno vezani monoterpeni}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{c}eta, Tijana}, year = {2013}, pages = {63}, keywords = {distillation-spectrophotometric method, free monoterpenes, glycosidically bound monoterpenes}, title = {Simple spectrophotometric method for estimation of the content of free and glycosidically bound monoterpenes}, keyword = {distillation-spectrophotometric method, free monoterpenes, glycosidically bound monoterpenes}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font