Pregled bibliografske jedinice broj: 674241
Uloga hrane u razvoju lječilišnog turizma
Uloga hrane u razvoju lječilišnog turizma // Lječilišna medicina i turizam / Goran Ivanišević (ur.).
Zagreb: Hrvatski lječnički zbor, 2010. (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 674241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga hrane u razvoju lječilišnog turizma
(The role of food in the health tourism development)
Autori
Lelas, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Lječilišna medicina i turizam
/ Goran Ivanišević - Zagreb : Hrvatski lječnički zbor, 2010
Skup
XI lošinjska škola prirodnih i ljekovitih činitelja "Lječilišna medicina i turizam"
Mjesto i datum
Veli Lošinj, Hrvatska, 03.09.2010. - 05.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
funkcionalna hrana; zdrava prehrana; priprema hrane
(functional food; helathy nutrition; food processing)
Sažetak
Lječilišni turizam postaje sve značajnija grana turističke ponude pojedinih zemalja svijeta, pa se slijedom njihovih pozitivnih iskustava i u Hrvatskoj čine prvi pomaci k razvoju ovog vida turizma. Posebna pažnja u razvoju lječilišnog turizma treba biti usmjerena na izbor odgovarajućih lokacija za smještaj objekata, izgradnju objekata isključivo visokih kategorija, opremljenost modernom medicinskom opremom, zapošljavanje visoko kvalitetne radne snage (medicinsko osoblje, nutricionisti, pomoćno osoblje), te na izbor gostiju s obzirom na spremnost i mogućnosti plaćanja svojeg liječenja ili oporavka. U kreiranju ponude značajno mjesto bi morala imati i hrana, posebno ona funkcionalna, te hrana iz ekološkog uzgoja. Kreiranje jelovnika treba biti prilagođeno svakom gostu, a posebna pažnja mora se usmjeriti na način pripreme hrane s obzirom na promjene koje se zbivaju na pojedinim sastojcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Lelas
(autor)