Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674229

VAŽNOST KISELO-LUŽNATIH NAMIRNICA U PREHRANI


Stančir, Maja
VAŽNOST KISELO-LUŽNATIH NAMIRNICA U PREHRANI, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
VAŽNOST KISELO-LUŽNATIH NAMIRNICA U PREHRANI
(IMPORTANCE OF ACID-ALKALINE FOODS IN THE DIET)

Autori
Stančir, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2013

Stranica
28

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
kiselo-lužnata ravnoteža; „kisele namirnice“; „lužnate namirnice“; anketa; ispitanici
(acid-alkaline balance; „acidic food“; „alkaline food“; questionnaire; respondents)

Sažetak
Kiselo-bazna ravnoteža dio je humane fiziološke homeostaze koja se tiče pravilnog odnosa između kiselina i baza, drugim riječima, održavanju određene pH vrijednosti unutarstaničnih i vanstaničnih tekućina i tkiva. Od velike je važnosti da je organizam u mogućnosti održati sve pH vrijednosti u normalnim okvirima kiselo-baznim puferskim sustavima (krvlju, limfom, bubrezima, kostima i drugim organima i tkivima). Način života i prehrane negativno utječe na tu ravnotežu i često rezultira stanjem kronične metaboličke acidoze, koja u konačnici pridonosi pogoršanju brojnih tjelesnih funkcija i stanja. Zbog toga je važno prehranom unositi namirnice koje stvaraju lužnatu reakciju i održavaju potrebnu kiselo-baznu ravnotežu organizma, a da bi to osigurali potrebno je konzumirati oko 3/4 tzv. lužnatih namirnica. Pokazalo se da je sve učestalija konzumacija hrane koja izaziva kiselu reakciju u organizmu (sir, meso, riba, perad, jaja, rafinirane žitarice, kava, pivo, vino), a rjeđi unos hrane koja djeluje alkalno (voće, osim borovnica, brusnica i šljiva, i povrće). Stoga je cilj ovog rada bio ispitati koliko su predstavnici određenih populacijskih skupina upoznati sa time koje namirnice u organizmu stvaraju lužnatu odnosno kiselu reakciju, te na koji način se to odražava na zdravlje. Iz rezultata provedenog istraživanja na 38 ispitanika oba spola dobi od 19 do 56 godina možemo zaključiti da je mlađa populacija (do 24 godine) nešto informiranija o kiselo-lužnatim namirnicama te potrebi održavanja kiselo-lužnate ravnoteže organizma. Također, unutar svih dobnih skupina žene su bolje upoznate sa važnosti kiselo-lužnatih namirnica u prehrani od muškaraca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stančir, Maja
VAŽNOST KISELO-LUŽNATIH NAMIRNICA U PREHRANI, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stančir, M. (2013) 'VAŽNOST KISELO-LUŽNATIH NAMIRNICA U PREHRANI', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stan\v{c}ir, Maja}, year = {2013}, pages = {28}, keywords = {kiselo-lu\v{z}nata ravnote\v{z}a, „kisele namirnice“, „lu\v{z}nate namirnice“, anketa, ispitanici}, title = {VA\v{Z}NOST KISELO-LU\v{Z}NATIH NAMIRNICA U PREHRANI}, keyword = {kiselo-lu\v{z}nata ravnote\v{z}a, „kisele namirnice“, „lu\v{z}nate namirnice“, anketa, ispitanici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stan\v{c}ir, Maja}, year = {2013}, pages = {28}, keywords = {acid-alkaline balance, „acidic food“, „alkaline food“, questionnaire, respondents}, title = {IMPORTANCE OF ACID-ALKALINE FOODS IN THE DIET}, keyword = {acid-alkaline balance, „acidic food“, „alkaline food“, questionnaire, respondents}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font