Pregled bibliografske jedinice broj: 674111
Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa
Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa, 2013., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 674111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na
proizvodna svojstva, antioksidativni status i
kvalitetu mesa
(Effect of selenium supplementation on pig
production properties, antioxidant status and
meat quality)
Autori
Šperanda, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
08.04
Godina
2013
Stranica
124
Mentor
Kralik, Gordana
Ključne riječi
svinja ; organski selen ; zeolit ; antioksidativni status ; kvaliteta svinjskoga mesa
(pig ; organic selenium ; zeolite ; antioxidant status ; pork quality)
Sažetak
U porastu je proizvodnja hrane koja sadrži funkcionalne sastojke kojima bi se postigao pozitivan učinak na očuvanje zdravlja i smanjenje rizika od nastanka bolesti. Također je vrlo važno podizanje kvalitete svinjskoga mesa, s obzirom na to da se promjenom genetskoga sastava svinja podigla mesnatost, ali je to u obrnutome odnosu s kvalitetom mesa. U ovom se istraživanju pratila djelotvornost dodatka viših koncentracija organskoga selena u obroku tovnih svinja u odnosu na njihov rast, otpornost, antioksidativnu snagu, kvalitetu mesa i mogućnost obogaćivanja mesa selenom. Pokus je proveden na 100 svinja (križanaca WJxSLxP) obaju spolova, od 28 kg do 98 kg tjelesne mase u trajanju od 98 dana. Prasad je hranjena gotovom krmnom smjesom za tov do 60 kg (ST-1) i smjesom za tov do 100 kg (ST-2) uz dodatak, prema skupinama kako slijedi: K-0, 3 mg/kg organskoga selena, P1-0, 5 mg/kg anorganskoga selena, P2-0, 5 mg/kg organskoga selena, P3-0, 5 mg/kg organskoga selena +0, 2%zeolita klinoptilolita obrađenoga vibrotehnologijom i P4-postupno povećanje selena, tako da je posljednji mjesec koncentracija bila 0, 7 mg/kg hrane organskoga selena. Sve skupine svinja hranjene povišenom koncentracijom organskoga selena imale su veći udio limfocita, osobito CD4 T limfocita. Aktivnost glutation peroksidaze bila je viša u svim skupinama hranjenih povišenom koncentracijom selena, a značajno veća u P3 i P4 skupinama 71. i 98. dana. Aktivnost glutation reduktaze bila je značajno veća u P3 i P4 skupini 98. dana u odnosu na kontrolu. Pokazatelji antioksidacije ukazuju na pojačanu antioksidativnu zaštitu u skupinama s dodatkom 0, 5 ppm organskoga selena i iste formulacije selena uz dodatak zeolita u uvjetima stresa intenzivne proizvodnje svinja. Nisu utvrđene razlike u proizvodima lipidne peroksidacije (TBARS) u svježem mesu, niti u mesu nakon tjedan dana čuvanja u hladnjaku. Uz dodatak 0, 5 ppm organskoga selena (P2) u hrani svinja utvrđen je statistički značajno (P<0, 01) veći udio tamnih vlakana u dugom leđnom mišiću u odnosu na kontrolu. Sve skupine hranjene uz dodataka više koncentracije selena imale su više oksidativnih vlakana, što utječe na sporiji pad pH, manje laktata, manje blijedo i vodnjikavo meso. Dodatak organskoga selena u koncentraciji od 0, 5 ppm sam i uz dodatak klinoptilolita pokazao je podizanje imunog odgovora, veću antioksidativnu zaštitu i veće povećanje selena u mesu, u smislu proizvodnje namirnice s obilježjem funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek