Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674111

Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa


Šperanda, Tomislav
Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa, 2013., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 674111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa
(Effect of selenium supplementation on pig production properties, antioxidant status and meat quality)

Autori
Šperanda, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
08.04

Godina
2013

Stranica
124

Mentor
Kralik, Gordana

Ključne riječi
svinja ; organski selen ; zeolit ; antioksidativni status ; kvaliteta svinjskoga mesa
(pig ; organic selenium ; zeolite ; antioxidant status ; pork quality)

Sažetak
U porastu je proizvodnja hrane koja sadrži funkcionalne sastojke kojima bi se postigao pozitivan učinak na očuvanje zdravlja i smanjenje rizika od nastanka bolesti. Također je vrlo važno podizanje kvalitete svinjskoga mesa, s obzirom na to da se promjenom genetskoga sastava svinja podigla mesnatost, ali je to u obrnutome odnosu s kvalitetom mesa. U ovom se istraživanju pratila djelotvornost dodatka viših koncentracija organskoga selena u obroku tovnih svinja u odnosu na njihov rast, otpornost, antioksidativnu snagu, kvalitetu mesa i mogućnost obogaćivanja mesa selenom. Pokus je proveden na 100 svinja (križanaca WJxSLxP) obaju spolova, od 28 kg do 98 kg tjelesne mase u trajanju od 98 dana. Prasad je hranjena gotovom krmnom smjesom za tov do 60 kg (ST-1) i smjesom za tov do 100 kg (ST-2) uz dodatak, prema skupinama kako slijedi: K-0, 3 mg/kg organskoga selena, P1-0, 5 mg/kg anorganskoga selena, P2-0, 5 mg/kg organskoga selena, P3-0, 5 mg/kg organskoga selena +0, 2%zeolita klinoptilolita obrađenoga vibrotehnologijom i P4-postupno povećanje selena, tako da je posljednji mjesec koncentracija bila 0, 7 mg/kg hrane organskoga selena. Sve skupine svinja hranjene povišenom koncentracijom organskoga selena imale su veći udio limfocita, osobito CD4 T limfocita. Aktivnost glutation peroksidaze bila je viša u svim skupinama hranjenih povišenom koncentracijom selena, a značajno veća u P3 i P4 skupinama 71. i 98. dana. Aktivnost glutation reduktaze bila je značajno veća u P3 i P4 skupini 98. dana u odnosu na kontrolu. Pokazatelji antioksidacije ukazuju na pojačanu antioksidativnu zaštitu u skupinama s dodatkom 0, 5 ppm organskoga selena i iste formulacije selena uz dodatak zeolita u uvjetima stresa intenzivne proizvodnje svinja. Nisu utvrđene razlike u proizvodima lipidne peroksidacije (TBARS) u svježem mesu, niti u mesu nakon tjedan dana čuvanja u hladnjaku. Uz dodatak 0, 5 ppm organskoga selena (P2) u hrani svinja utvrđen je statistički značajno (P<0, 01) veći udio tamnih vlakana u dugom leđnom mišiću u odnosu na kontrolu. Sve skupine hranjene uz dodataka više koncentracije selena imale su više oksidativnih vlakana, što utječe na sporiji pad pH, manje laktata, manje blijedo i vodnjikavo meso. Dodatak organskoga selena u koncentraciji od 0, 5 ppm sam i uz dodatak klinoptilolita pokazao je podizanje imunog odgovora, veću antioksidativnu zaštitu i veće povećanje selena u mesu, u smislu proizvodnje namirnice s obilježjem funkcionalne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (mentor)

Avatar Url Tomislav Šperanda (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šperanda, Tomislav
Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa, 2013., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Šperanda, T. (2013) 'Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa', doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}peranda, Tomislav}, year = {2013}, pages = {124}, keywords = {svinja, organski selen, zeolit, antioksidativni status, kvaliteta svinjskoga mesa}, title = {Utjecaj dodatka selena u hranu svinja na proizvodna svojstva, antioksidativni status i kvalitetu mesa}, keyword = {svinja, organski selen, zeolit, antioksidativni status, kvaliteta svinjskoga mesa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}peranda, Tomislav}, year = {2013}, pages = {124}, keywords = {pig, organic selenium, zeolite, antioxidant status, pork quality}, title = {Effect of selenium supplementation on pig production properties, antioxidant status and meat quality}, keyword = {pig, organic selenium, zeolite, antioxidant status, pork quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font