Pregled bibliografske jedinice broj: 674097
Razgradni produkti glukozinolata brokule
Razgradni produkti glukozinolata brokule, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 674097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razgradni produkti glukozinolata brokule
(Glucosinolate degradation products from broccoli)
Autori
Jurić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
21.12
Godina
2011
Stranica
30
Mentor
Radonić, Ani
Neposredni voditelj
Zekić, Marina
Ključne riječi
Brassica oleracea var. italica; brokula; glukozinolati; razgradni produkti; GC/MS
(Brassica oleracea var. italica; broccoli; glucosinolates; degradation products; GC/MS)
Sažetak
U ovom radu istraživani su hlapljivi spojevi izolirani iz brokule (Brassica oleracea var. italica), povrća iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), rod kupusi (Brassica). Kako je iz literature poznato da je brokula bogata fitokemikalijama, posebno organskim spojevima sa sumporom - glukozinolatima, pretpostavljeno je da bi glavni sastojci u smjesi hlapljivih spojeva trebali biti razgradni produkti glukozinolata, prvenstveno sulforafan kao razgradni produkt glavnog glukozinolata brokule – glukorafanina. Izolacija razgradnih produkata glukozinolata provedena je dvjema metodama, vodenom destilacijom direktno iz biljnog materijala i ekstrakcijom nakon provedene enzimske hidrolize endogenom mirozinazom. Određivanje kemijskog sastava i sadržaja hlapljivih spojeva u ekstraktima provedeno je plinskom kromatografijom – spektrometrijom masa (GC/MS). Broj identificiranih razgradnih spojeva glukozinolata, kao i njihov udio u oba ekstrakta, destilatu i autolizatu, je zanemarivo mali. U destilatu brokule identificirana su samo dva razgradna produkta glukozinolata, 5-(metiltio)pentanonitril (trivijalnog imena erucin-nitril) i 3-(metiltio)propil-izotocijanat (trivijalno iberverin), a u autolizatu tri razgradna produkta glukozinolata, but-3-enil-izotiocijanat, 3-heksadecenonitril i 5-(metiltio)pentanonitril. U ekstraktima brokule dobivenim na opisane načine nije identificiran 4-(metilsulfinil)butil-izotiocijanat, odnosno sulforafan. Ipak, u destilatu i autolizatu brokule identificirani su drugi spojevi sa sumporom koji najvjerojatnije nastaju razgradnjom alpha-aminokiseline (+)-S-metil-L-cistein sulfoksida, prisutne u svom povrću roda Brassica, i termolabilnog sulforafana: dimetil-disulfid, dimetil-trisulfid, metil(metiltio)metil-disulfid i dimetil-tetrasulfid. Ukupni udio ovih spojeva veći je u destilatu nego u autolizatu, a količinski najvažniji među njima je dimetil-trisulfid. Glavni sastojci destilata i autolizata brokule su karboksilne kiseline, tzv. masne kiseline (posebno heksadekanska ili palmitinska kiselina) i njihovi esteri (posebno etil-linolenat), a njihov ukupni udio veći je u autolizatu nego u destilatu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split