Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674027

Prinos i tehnološka kvaliteta korijena istraživanih sorata šećerne repe


Krpina, Tvrtko
Prinos i tehnološka kvaliteta korijena istraživanih sorata šećerne repe, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674027 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos i tehnološka kvaliteta korijena istraživanih sorata šećerne repe
(Yield and technological root quality of sugar beet cultivars)

Autori
Krpina, Tvrtko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
29

Mentor
Pospišil, Milan

Ključne riječi
šećerna repa; sorte; prinos; tehnološka kvaliteta korijena
(sugar beet; cultivars; yield; technological root quality)

Sažetak
U cilju istraživanja prinosa i tehnološke kvalitete korijena (sadržaj šećera, sadržaj melasotvornih tvari, iskorištenje na repu, iskorištenje na digestiju, šećer u melasi) novih sorata šećerne repe postavljen je sortni pokus na pokušalištu Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta tijekom 2012. godine. U istraživanjima je bilo 25 sorata šećerne repe koje se već nalaze u proizvodnji u RH ili se nude proizvođačima kao nove selekcije. Na istraživana svojstva značajan utjecaj imala je suša tijekom srpnja i kolovoza. Između istraživanih sorata utvrđene su vrlo male signifikantne razlike u prinosu i tehnološkoj kvaliteti korijena. Najveći prinos korijena ostvarile su sorte Serenada KWS (86, 39 t/ha) i Daktari KWS (85, 54 t/ha). Najveći sadržaj šećera u korijenu utvrđen je kod sorte Denisa KWS (17, 37 %). Najveće iskorištenje na repu ostvareno je kod sorte Denisa KWS (15, 03 %). Najveći tehnološki prinos šećera ostvarila je sorta Serenada KWS (12, 01 t/ha). Međutim, u istom rangu (a) po tehnološkom prinosu šećera nalaze se još 23 sorte između kojih nije bilo statistički značajnih razlika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0791843-0392 - Evaluacija i rajonizacija sorata šećerne repe u R. Hrvatskoj (Pospišil, Milan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krpina, Tvrtko
Prinos i tehnološka kvaliteta korijena istraživanih sorata šećerne repe, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Krpina, T. (2013) 'Prinos i tehnološka kvaliteta korijena istraživanih sorata šećerne repe', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krpina, Tvrtko}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna repa, sorte, prinos, tehnolo\v{s}ka kvaliteta korijena}, title = {Prinos i tehnolo\v{s}ka kvaliteta korijena istra\v{z}ivanih sorata \v{s}e\'{c}erne repe}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna repa, sorte, prinos, tehnolo\v{s}ka kvaliteta korijena}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krpina, Tvrtko}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {sugar beet, cultivars, yield, technological root quality}, title = {Yield and technological root quality of sugar beet cultivars}, keyword = {sugar beet, cultivars, yield, technological root quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font