Pregled bibliografske jedinice broj: 673940
Proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji krajem srednjeg i početkom ranog novog vijeka
Proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji krajem srednjeg i početkom ranog novog vijeka // Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 31 (2013), 127-160 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 673940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji krajem srednjeg i početkom ranog novog vijeka
(Cheese Production and Trade in Dalmatia at the End of the Middle Ages and at the Beginning of the Early Modern Age)
Autori
Fabijanec, Sabine Florence
Izvornik
Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (1330-7134) 31
(2013);
127-160
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mliječni proizvodi; sir; kasni srednji vijek; rani novi vijek; Dalmacija; Italija; trgovina sirom
(dairy products; cheese; the Late Middle Ages; Early Modern Age; Dalmatia; Italy; cheese trade)
Sažetak
U radu se na temelju različitih izvora (od mletačkih upravnih mjera i dalmatinskih statutarnih odredbi te bilježničkih spisa i uvozno-izvoznih dozvola) prikazuje proizvodnja i trgovina sira u Dalmaciji u 15. i 16. st. Obrađuju se različiti aspekti, od tipologije i karakteristika proizvedenog sira, opsega proizvodnje i mjernog sustava, geografskog rasporeda stočarske proizvodnje do karakteristika i opsega lokalne i međunarodne trgovine sirom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest
POVEZANOST RADA
Projekti:
101-1012604-2601 - Latinički izvori, studije i pomagala za društvenu i gospodarsku povijest (Karbić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Profili:
Sabine Florence Fabijanec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Historical Abstracts
- ERIH