Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673838

Utjecaj dodatka polifenolnih ekstrakata biljnoga podrijetla na funkcionalna svojstva čokolade


Belščak-Cvitanović, Ana
Utjecaj dodatka polifenolnih ekstrakata biljnoga podrijetla na funkcionalna svojstva čokolade, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 673838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka polifenolnih ekstrakata biljnoga podrijetla na funkcionalna svojstva čokolade
(The effect of addition of plant derived polyphenolic extracts on functional properties of chocolate)

Autori
Belščak-Cvitanović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.12

Godina
2013

Stranica
257

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
Antioksidansi; Citotoksičnost; Funkcionalna čokolada; Mikroinkapsulacija; Polifenoli
(antioxidants; cytotoxicity; functional chocolate; microencapsulation; polyphenols)

Sažetak
Uzevši u obzir rastuću popularnost funkcionalne hrane i učestalo konzumiranje konditorskih proizvoda, posebice čokolade, cilj ovog doktorskog rada je kreiranje inovativnih čokolada, obogaćenih polifenolnim ekstraktima tradicionalno korištenih ljekovitih biljnih vrsta. Primjenom spektrofotometrijskih i HPLC metoda provedena je karakterizacija bioaktivnog sastava i biološke aktivnosti biljnih sirovina i čokolada. Tri vrste čokolada različitog udjela kakaovih dijelova (30%, 38% i 72%), obogaćene su ekstraktima stolisnika, koprive i lista maline, implementiranima u čokolade u obliku vodenog koncentrata, mikročestica (dobivenih primjenom tehnike elektrostatičke ekstruzije) ili liofilizata. Novokreiranim čokoladama definirani su fizikalni parametri te stabilnost bioaktivnog sastava i senzorskih svojstava tijekom roka trajanja. Dodatak ekstrakata svih biljnih vrsta rezultirao je povećanjem udjela polifenolnih spojeva u odnosu na čiste čokoladne mase. Biljna vrsta nije imala značajan utjecaj na udjel polifenola, već na njihov sastav. Dodatak ekstrakta stolisnika obogatio je čokolade derivatima hidroksicimetnih kiselina, flavona i flavonola, ekstrakt koprive klorogenskom i kafeinskom kiselinom, dok je dodatak ekstrakta lista maline povećao udjel derivata elaginske kiseline. Dozirni oblik i udjel (1% i 3%) biljnih ekstrakata značajno je utjecao na ispitivane parametre kakvoće čokolada. Dodatak 3% koncentriranih, kao i liofiliziranih ekstrakata, rezultirao je najvećim povećanjem udjela polifenolnih spojeva, ali je 3% koncentriranog vodenog ekstrakta izazvalo nepoželjne promjene fizikalnih i senzorskih svojstava čokolada. Čokolade obogaćene liofiliziranim ekstraktima najbolje su senzorski prihvaćene.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Belščak-Cvitanović, Ana
Utjecaj dodatka polifenolnih ekstrakata biljnoga podrijetla na funkcionalna svojstva čokolade, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Belščak-Cvitanović, A. (2013) 'Utjecaj dodatka polifenolnih ekstrakata biljnoga podrijetla na funkcionalna svojstva čokolade', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bel\v{s}\v{c}ak-Cvitanovi\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {257}, keywords = {Antioksidansi, Citotoksi\v{c}nost, Funkcionalna \v{c}okolada, Mikroinkapsulacija, Polifenoli}, title = {Utjecaj dodatka polifenolnih ekstrakata biljnoga podrijetla na funkcionalna svojstva \v{c}okolade}, keyword = {Antioksidansi, Citotoksi\v{c}nost, Funkcionalna \v{c}okolada, Mikroinkapsulacija, Polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bel\v{s}\v{c}ak-Cvitanovi\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {257}, keywords = {antioxidants, cytotoxicity, functional chocolate, microencapsulation, polyphenols}, title = {The effect of addition of plant derived polyphenolic extracts on functional properties of chocolate}, keyword = {antioxidants, cytotoxicity, functional chocolate, microencapsulation, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font