Pregled bibliografske jedinice broj: 673827
Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade
Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 673827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade
(Effect of addition of alternative sweeteners on the content of carbohydrates, textural and sensory properties of chocolate)
Autori
Biškić, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2013
Stranica
35
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Čokolada; Sladila; Senzorska svojstva; Tekstura; Ugljikohidrati
(chocolate; sweeteners; sensory characteristics; texture; carbohydrates)
Sažetak
U ovom radu proučavao se utjecaj dodatka različitih zamjenskih sladila na sastav ugljikohidrata, teksturalna svojstva i senzorske karakteristike čokolada. Udjel ugljikohidrata određen je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-RI). Analiza teksturalnih parametara provela se na analizatoru teksture primjenom testa penetracije i testa s nožem. Senzorsko ocjenjivanje čokolada provedeno je kvantitativnom deskriptivnom analizom. Izmjerila se i raspodjela veličine čestica čokolada i sladila. Dodatak prirodnih zamjenskih sladila rezultirao je povećanjem tvrdoće novoproizvedenih čokolada, kao i razlikama u senzorskim karakteristikama istih u odnosu na referentnu čokoladu (sa saharozom). Udjel ugljikohidrata bio je manji u svim novoproizvedenim čokoladama u odnosu na referentnu čokoladu. Sve čokolade senzorski su dobro ocjenjene ukazujući na veliki potencijal zamjenskih sladila u proizvodnji istih.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb