Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673827

Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade


Biškić, Matija
Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 673827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade
(Effect of addition of alternative sweeteners on the content of carbohydrates, textural and sensory properties of chocolate)

Autori
Biškić, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2013

Stranica
35

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Čokolada; Sladila; Senzorska svojstva; Tekstura; Ugljikohidrati
(chocolate; sweeteners; sensory characteristics; texture; carbohydrates)

Sažetak
U ovom radu proučavao se utjecaj dodatka različitih zamjenskih sladila na sastav ugljikohidrata, teksturalna svojstva i senzorske karakteristike čokolada. Udjel ugljikohidrata određen je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-RI). Analiza teksturalnih parametara provela se na analizatoru teksture primjenom testa penetracije i testa s nožem. Senzorsko ocjenjivanje čokolada provedeno je kvantitativnom deskriptivnom analizom. Izmjerila se i raspodjela veličine čestica čokolada i sladila. Dodatak prirodnih zamjenskih sladila rezultirao je povećanjem tvrdoće novoproizvedenih čokolada, kao i razlikama u senzorskim karakteristikama istih u odnosu na referentnu čokoladu (sa saharozom). Udjel ugljikohidrata bio je manji u svim novoproizvedenim čokoladama u odnosu na referentnu čokoladu. Sve čokolade senzorski su dobro ocjenjene ukazujući na veliki potencijal zamjenskih sladila u proizvodnji istih.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Komes, Draženka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biškić, Matija
Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Biškić, M. (2013) 'Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bi\v{s}ki\'{c}, Matija}, year = {2013}, pages = {35}, keywords = {\v{C}okolada, Sladila, Senzorska svojstva, Tekstura, Ugljikohidrati}, title = {Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva \v{c}okolade}, keyword = {\v{C}okolada, Sladila, Senzorska svojstva, Tekstura, Ugljikohidrati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bi\v{s}ki\'{c}, Matija}, year = {2013}, pages = {35}, keywords = {chocolate, sweeteners, sensory characteristics, texture, carbohydrates}, title = {Effect of addition of alternative sweeteners on the content of carbohydrates, textural and sensory properties of chocolate}, keyword = {chocolate, sweeteners, sensory characteristics, texture, carbohydrates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font