Pregled bibliografske jedinice broj: 673714
Utjecaj načina proizvodnje repičinog ulja iz kultivara Toccata na udio bioaktivnih komponenata
Utjecaj načina proizvodnje repičinog ulja iz kultivara Toccata na udio bioaktivnih komponenata, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 673714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina proizvodnje repičinog ulja iz kultivara Toccata na udio bioaktivnih komponenata
(The influence of rapeseed oil extraction processes from cultivar Toccata on bioactive compounds)
Autori
Želehovski, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2012
Stranica
58
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
uljana repica; način proizvodnje; polifenoli; antioksidacijska aktivnost
(rapeseed; oil extraction process; polyphenols; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata i sastav masnih kiselina u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu u godini 2011. Ulja su proizvedena laboratorijskim procesima: hladno prešanje, prešanje uz prethodno kondicioniranje sjemena te ekstrakcija s heksanom. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz prethodno kondicioniranje sjemena. Peroksidni broj bio je najviši kod ulja dobivenog prešanjem kondicioniranog sjemena te način proizvodnje ulja ima statistički značajan utjecaj na višoj razini na udio primarnih produkata oksidacije. Od masnih je kiselina najprisutnija u ulju oleinska, slijedile su je linolna, linolenska i palmitinska kiselina, a način proizvodnje imao je statistički visoko značajan utjecaj na njihov udio. Nutritivna kvaliteta istraženih ulja potvrđena je malim udjelom zasićenih masnih kiselina te povoljnim omjerom (1:1, 5) linolne i linolenske kiseline. Najzastupljeniji tokoferoli u svim uzorcima ulja bili su α- i γ- tokoferol te način proizvodnje nema statistički značajan utjecaj na njihov udio. Udio klorofila i karotenoida te indeks boje bili su značajno veći u ulju dobivenom prešanjem iz kondicioniranog sjemena. Prešanje uz kondicioniranje sjemena dalo je ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću te je imalo statistički visoko značajan utjecaj na udio ukupnih fenolnih spojeva u tom ulju i najzastupljeniji fenolni spoj kanolol koji dobro korelira s antioksidacijskom aktivnošću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)