Pregled bibliografske jedinice broj: 673654
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 673654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja
(The influence of cultivars and oil extraction process on the physterols, squalen and tocopherols of rapeseed oil)
Autori
Peršurić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2011
Stranica
39
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
repičino ulje ; fitosteroli ; tokoferoli ; skvalen
(rapeseed oil ; phytosterols ; tocopherols ; squalen)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tri različita kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje na udio fitosterola, skvalena i tokoferola. Repičino ulje je svojstveno po visokom udjelu β-sitosterola, kampesterola i brasikasterola, a od tokoferola je najzastupljeniji γ-tokoferol. No, ulja ovisno o kultivaru imaju različite udjele pojedinih komponenti. Ulje dobiveno iz hibrida PR 46 W 10 okarakterizirano je većim udjelom Δ5- avenasterola, Δ7-stigmasterola i kampesterola, dok ulja proizvedena iz sjemena sorte Robust sadrže više α-tokoferola, kampestanola, brasikasterola, stigmasterola i ukupnih sterola. Ulja proizvedena iz hibrida Toccata odlikuju se većim udjelom Δ7- avenasterola, a manjim udjelom β-sitosterola. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalima sadrže veći udio ukupnih fitosterola od ulja dobivenih prešanjem. Kultivar, način proizvodnje i njihova interakcija imaju značajan utjecaj na udio pojedinačnih fitosterola i tokoferola te ukupnih fitosterola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Željka Peršurić
(autor)