Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673654

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja


Peršurić, Željka
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 673654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja
(The influence of cultivars and oil extraction process on the physterols, squalen and tocopherols of rapeseed oil)

Autori
Peršurić, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2011

Stranica
39

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
repičino ulje ; fitosteroli ; tokoferoli ; skvalen
(rapeseed oil ; phytosterols ; tocopherols ; squalen)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tri različita kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje na udio fitosterola, skvalena i tokoferola. Repičino ulje je svojstveno po visokom udjelu β-sitosterola, kampesterola i brasikasterola, a od tokoferola je najzastupljeniji γ-tokoferol. No, ulja ovisno o kultivaru imaju različite udjele pojedinih komponenti. Ulje dobiveno iz hibrida PR 46 W 10 okarakterizirano je većim udjelom Δ5- avenasterola, Δ7-stigmasterola i kampesterola, dok ulja proizvedena iz sjemena sorte Robust sadrže više α-tokoferola, kampestanola, brasikasterola, stigmasterola i ukupnih sterola. Ulja proizvedena iz hibrida Toccata odlikuju se većim udjelom Δ7- avenasterola, a manjim udjelom β-sitosterola. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalima sadrže veći udio ukupnih fitosterola od ulja dobivenih prešanjem. Kultivar, način proizvodnje i njihova interakcija imaju značajan utjecaj na udio pojedinačnih fitosterola i tokoferola te ukupnih fitosterola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željka Peršurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peršurić, Željka
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Peršurić, Ž. (2011) 'Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}uri\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {39}, keywords = {repi\v{c}ino ulje, fitosteroli, tokoferoli, skvalen}, title = {Utjecaj kultivara i na\v{c}ina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repi\v{c}inog ulja}, keyword = {repi\v{c}ino ulje, fitosteroli, tokoferoli, skvalen}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}uri\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2011}, pages = {39}, keywords = {rapeseed oil, phytosterols, tocopherols, squalen}, title = {The influence of cultivars and oil extraction process on the physterols, squalen and tocopherols of rapeseed oil}, keyword = {rapeseed oil, phytosterols, tocopherols, squalen}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font