Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 671318

Budućnost korištenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi


Plečić, Tena; Baban, Mirjana
Budućnost korištenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi // Festival znanosti 2013
Osijek, Hrvatska, 2013. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 671318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Budućnost korištenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi
(Future use of mare's milk in human nutrition)

Autori
Plečić, Tena ; Baban, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
Festival znanosti 2013

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26.04.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
konji ; kobilje mlijeko ; budućnost ; Hrvatska
(horses ; mare's milk ; future ; Croatia)

Sažetak
Mlijeko kobila koristi se u prehrani ljudi, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Kobilje mlijeko ima pozitivan učinak kod ljudi oboljelih od bolesti probavnog sustava, a osobito i kod osoba oboljelih od tuberkuloze. Kumis je fermentirani mliječni kiselinski proizvod kobiljeg mlijeka, a u azijskim zemljama kumisom se provode terapijska liječenja. Laktacija kobile traje oko jedanaest mjeseci, a zasušenje nekoliko tjedana do nekoliko dana prije sljedećeg ždrijebljenja. Kobile u prosjeku daju od 15 do 20 litara mlijeka dnevno tijekom laktacije. Mužnja kobile može biti: ručna, strojna i hormonska. Kobilje mlijeko ima nizak sadržaj masti i visok sadržaj laktoze što mu daje dijetetski učinak na organizam. S obzirom na sastav, kobilje mlijeko slično je humanom glede sadržaja sirovih proteina, minerala i laktoze, no sadrži značajno manji udio mliječne masti. Koristi se u obliku mlijeka u prahu, kumis, kao svježe i duboko smrznuto mlijeko. Kobilje mlijeko u zadnjim desetljećima pobuđuje zanimanje mnogih ljudi, također i veliki znanstveni interes u Europi. U budućnosti se u Hrvatskoj mogu koristiti izvorne pasmine konja (hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac i međimurski konj), koje su pogodne za proizvodnju kobiljeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Baban, Mirjana, MZO ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Mirjana Baban (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Plečić, Tena; Baban, Mirjana
Budućnost korištenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi // Festival znanosti 2013
Osijek, Hrvatska, 2013. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Plečić, T. & Baban, M. (2013) Budućnost korištenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi. U: Festival znanosti 2013.
@article{article, author = {Ple\v{c}i\'{c}, Tena and Baban, Mirjana}, year = {2013}, pages = {-----}, keywords = {konji, kobilje mlijeko, budu\'{c}nost, Hrvatska}, title = {Budu\'{c}nost kori\v{s}tenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi}, keyword = {konji, kobilje mlijeko, budu\'{c}nost, Hrvatska}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ple\v{c}i\'{c}, Tena and Baban, Mirjana}, year = {2013}, pages = {-----}, keywords = {horses, mare's milk, future, Croatia}, title = {Future use of mare's milk in human nutrition}, keyword = {horses, mare's milk, future, Croatia}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font