Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 671292

Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske


Vlainić, Toni
Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske, 2013., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 671292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske
(Antimicrobial effects of honey from different botanical origins from Croatia)

Autori
Vlainić, Toni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2013

Stranica
45

Mentor
Budimir, Ana

Neposredni voditelj
Budimir, Ana

Ključne riječi
med; antibakterijski učinak; ukupni fenoli; flavonoidi; antioksidacijsko djelovanje
(honey; antibacterial effects; phenolic content; flavonoids; antioxidant capacity)

Sažetak
Med je prirodan proizvod medonosnih pčela (Apis mellifera). Ta vrijedna, lako probavljiva namirnica koristi se već s pojavom prvih civilizacija kao hrana i kao prirodni zaslađivač, a s razvojem društva, i sve značajnije grane prirodne medicine - apiterapije, i u liječenju (opekline, katarakta, ulkus, cijeljenje rana). Bakteriostatska svojstva meda poznata su daleko u prošlosti, no nedovoljno poznavanje i promjenjivost omjera sastojaka koji su nosioci te aktivnosti, čine glavnu zapreku za njegovu eventualnu kliničku primjenu. Med je prirodan izvor različitih fitokemikalija, a njihovo biološko djelovanje se povezuje s protuupalnim, antiproliferativnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učincima. Sastav meda primarno ovisi o vrsti nektara, odnosno botaničkom podrijetlu. U našem smo istraživanju prikupili 13 uzoraka meda različitog biljnog podrijetla iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Antimikrobna aktivnost uzoraka ispitivana je na sedam gram pozitivnih i negativnih bakterija. Ukupni fenoli su određeni Folin-Ciocalteu metodom a sadržaj flavonoida metodom s aluminij-kloridom. Antioksidacijska aktivnost je mjerena metodom sa željezo(III)-tripiridiltirazin kompleksom (FRAP) i metodom gašenja 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH). Antimikrobna aktivnost uzoraka je ovisila o botaničkom ali i geografskom podrijetlu meda, kao i testiranom mikroorganizmu. Općenito tamniji medovi su pokazali bolja antimikrobna svojstva od svijetlih. Antioksidacijska aktivnost tamnih medova je također bila viša u odnosu na svijetle uzorke meda. Rezultati ovog istraživanja ukazuju kako određeni uzorci meda imaju antibakterijski učinak protiv testiranih mikroorganizama, te da je moguća njihova eventualna primjena u terapiji određenih stanja. Posebice se to odnosi na med kestena kao alternativnog terapijskog sredstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
108-1080114-0017 - Genotipovi i činitelji virulencije uzročnika bolničkih infekcija (Budimir, Ana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Budimir (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vlainić, Toni
Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske, 2013., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb
Vlainić, T. (2013) 'Antimikrobni učinci meda različitog botaničkog porijekla s područja Republike Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlaini\'{c}, Toni}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {med, antibakterijski u\v{c}inak, ukupni fenoli, flavonoidi, antioksidacijsko djelovanje}, title = {Antimikrobni u\v{c}inci meda razli\v{c}itog botani\v{c}kog porijekla s podru\v{c}ja Republike Hrvatske}, keyword = {med, antibakterijski u\v{c}inak, ukupni fenoli, flavonoidi, antioksidacijsko djelovanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlaini\'{c}, Toni}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {honey, antibacterial effects, phenolic content, flavonoids, antioxidant capacity}, title = {Antimicrobial effects of honey from different botanical origins from Croatia}, keyword = {honey, antibacterial effects, phenolic content, flavonoids, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font