Pregled bibliografske jedinice broj: 66974
Helicobacter pylori - bakteriološke značajke
Helicobacter pylori - bakteriološke značajke // Liječnički vjesnik, 124 (2002), suppl 1; 10-13 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 66974 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Helicobacter pylori - bakteriološke značajke
(Helicobacter pylori - bacteriological characteristics)
Autori
Kalenić, Smilja ; Plečko, Vanda ; Presečki, Vladimir ; Katičić, Miroslava ; Dominis, Mara
Izvornik
Liječnički vjesnik (0024-3477) 124
(2002), Suppl 1;
10-13
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
H.pylori; genetska varijabilnost; činitelji patogenosti; osjetljivost na antibiotike
(H.pylori; genetic variability; virulence factors; antibiotic sensitivity)
Sažetak
Sažetak. Helicobacter pylori je bakterija koja živi u sluznici želuca oko polovice svjetske populacije. H.pylori je gram-negativni, mikroaeroflni štapić, fakultativni acidofil, vrlo osjetljiv na sušenje i uobičajena dezinfekcijska sredstva. Sojevi H.pylori genetski su vrlo varijabilni, a glavni je način nastanka te varijabilnosti rekombinacija gena in vivo. Glavni činitelji patogenosti jesu: vakuolirajući citotoksin, enzim ureaza, pokretljivost, adhezini na površini stanice, katalaza i superoksid-dismutaza, receptor za humani laktoferin, te izazivanje lučenja proinflamatornih citokina. Sojevi H.pylori dobro su osjetljivi na ampicilin i tetracikline ; na makrolide se javlja rezistencija u 7-15% sojeva u svijetu, a na metronidazol u 7-50% i više sojeva. Budući da je in vitro osjetljivost najvažniji činitelj uspjeha liječenja infekcija povezanih s H.pylori, nužno je potrebno na određenom području trajno pratiti osjetljivost izoliranih sojeva na antibiotike. Abstract. Helicobacter pylori live in the gastric mucosa of about half of world population. H.pylori is a gram-negative, microaerophilic, facultatively acidophilic rod, very sensitive to drying and usual disinfectants. H.pylori strains show great genetic variability, the main mechanism of this phenomenon being in vivo genetic recombination. The principal virulence factors are: vacuolating cytotoxin, enzyme urease, motility, adhesive molecules on the cell surface, catalase and superoxide-dysmutase, human lactoferin receptor, and factors which promote proinflamatory cytokine secretion. Strains of H.pylori are sensitive to ampicillin and tetracycline ; resistance to macrolide antibiotics is 7-15% in different parts of the world, and to metronidazole is 7-50% or even more. Because in vitro sensitivity of H.pylori is the most important factor for successful therapy, it is necessary to monitor this sensitivity continuously in a particular area.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Profili:
Vanda Plečko
(autor)
Miroslava Katičić
(autor)
Smilja Kalenić
(autor)
Vladimir Presečki
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Excerpta Medica
- Index Medicus